top of page
Vyhledat

eŽena roku 2023: Miroslava Ježková (2)

Aktualizováno: 2. 10. 2023

Hlasovat pro Miroslavu můžete pod pořadovým číslem 2 ZDE. Hlasování probíhá od 25. 9. do 5. 10. 2023 a z jednoho e-mailu se započítává jeden platný hlas.

VÍCE O PODNIKÁNÍ

Webové stránky: www.vinarstvijezkova.cz

Obor podnikání: vinařství Vinařství Ježková je vinařství rodinného typu v Moravské Nové Vsi. Obhospodařujeme zhruba 10ha vinic, ročně vyrobíme kolem 50tis lahví. V našich vinohradech pěstujeme celkem 27 odrůd, z nichž vyrábíme odrůdová vína.

Vážíme si tradice, kdy máme doposud plodící vinohrad z roku 1932 po našem dědovi, ze kterého vyrábíme Dědovu kolekci. Ale taky jdeme moderním směrem se srandovními názvy a etiketami.

PODNIKATELSKÝ PŘÍBĚH

Co byl Váš důvod pro vstup do podnikání?

Důvodem pro vstup do podnikání byla rodinná tradice. Tradice hospodaření sahá až do roku 1832, možná i dál. Jednoho dne za mnou přišel můj taťka a řekl mi, že jsem jediná, kdo může vinařství převzít. Práci na poli jsem milovala, vždy jsem to své políčko obhospodařovala. Rozhodovala jsem se zhruba 3/4 roku. Měla jsem dobré zaměstnání ( Hasičský záchranný sbor ) a taky jsem věděla, jaká je tato práce řehole. Ale věděla jsem, že ji mám ráda, tak srdce zvítězilo.

Začátky byly krušné. I když jsme se sestrou od mládí do vinohradu chodily, víno jsem neuměla vyrobit, neuměla jezdit s traktory. Hned druhý den po mém nástupu do podnikání selhal velký traktor a já do něj musela sednout a otec mě táhnul na vinařství druhým traktorem. Otec na nás byl přísný, ale spravedlivý. Naučil mě bojovat, nevzdávat se.

Nastoupila jsem v září, doba před vinobraním. V tom roce nebylo moc hroznů, tak měl aspoň taťka čas mi všechno vysvětlit, dělala jsem si poznámky. Ze kterých vlastně někdy čerpám i dnes.

Jaké momenty byly pro Vás nejtěžší a jakých úspěchů si nejvíce vážíte?

Nejhorší momenty pro mne byly citového rázu, zklamání, nedůvěra, beznaděj, kdy se na vás vykašle člověk, kterého milujete, kterému věříte.

A taky můj taťka je opravdu sedlák srdcem, takže někdy si u něho něco prosadit bylo nad mé síly, chtěla jsem skončit nesčetněkrát.

A taky rok 2021, kdy nás zasáhlo tornádo a zničilo všechny nemovitosti, včetně celého vinařství, rodinných domů, všeho. To byl rok, kdy v sobě musel člověk najít hodně síly a jít dál. Ale zvládli jsme to, samozřejmě s podporou celého Česka, všech Čechů. Ta veškerá pomoc byla tak silná, že ještě teď mi stojí všechny chlupy.

Největší úspěch je pro mne ocenění od mého otce, který přišel a řekl, že si váží mojí práce, že je na mne pyšný.

A taky mých zákazníků, kteří se vrací, říkají mi, že jim víno chutná a že se jim líbí, co dělám. Už to mi dává sílu jít dál, vždycky mě zvednou z kolen a dají chuť pokračovat.

Určitě i nějaké ocenění z výstav, ať už místních nebo větších, je pro mne velice cenné.

Jakých chyb byste se nyní již vyvarovala a co byste rozhodně ve svém podnikání neměnila a všem doporučila?

Nevím, jakých chyb bych se vyvarovala, nic mne nenapadá. I když jich určitě bylo mnoho, ale chyby jsou od toho, abychom se z nich poučili, aby nás posunuly dál. Podle mne se v životě děje vše, jak má být. Každá chyba je v tu danou chvíli hrozná, nesnesitelná, člověk neví, co má dělat, nechce to přijmout. Ale časem pochopí, že to tak mělo být a že to bylo vlastně všechno dobře. Že nás to posunulo dál, že jsme si zvolili snad tu lepší cestu.

Neměnila bych to, že jsem žena. I když podnikání veškeré je pro ženu těžší, když má doma děti, rodinu. Musí se postarat i o zázemí apod. Ale připadá mi, že ženy jsou v podnikání kreativnější, nemají strach z různých novinek, jsou odvážnější.





1 194 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page