top of page
Vyhledat

eŽena roku 2023: Eva Šedinová (10)

Aktualizováno: 2. 10. 2023

Hlasovat pro Evu můžete pod pořadovým číslem 10 ZDE. Hlasování probíhá od 25. 9. do 5. 10. 2023 a z jednoho e-mailu se započítává jeden platný hlas.

VÍCE O PODNIKÁNÍ

Webové stránky: www.elega.cz

Obor podnikání: Výroba kožené galanterie V roce 1992 jsme s manželem zprivatizovali pobočku národního podniku Gala a založili tak novou firmu ELEGA. Od té doby stojím hrdě v jejím čele a pokračuji ve staleté tradici - výrobě luxusních kabelek.

PODNIKATELSKÝ PŘÍBĚH

Co byl Váš důvod pro vstup do podnikání?

Celý život jsem se na mé rodné Moravě věnovala výrobě kabelek v národním podniku Gala. Po přestěhování do Hradce Králové jsem nastoupila za svým manželem do Třebechovické pobočky a v období privatizací se manžel rozhodl firmu převzít do svých rukou, spolu se svými společníky. Do té doby byli ředitelé této pobočky. Po jejich smrti jsem měla velké dilema, zda firmu prodat, nebo stanout v jejím čele. Měla jsem dokonalé zkušenosti s výrobou, ale žádné s vedením tak velké firmy. Věděla jsem však, že práci, kterou můj manžel před svou smrtí vykonal, nemůžu jen tak přenechat někomu dalšímu, rozhodla jsem se pokračovat v jeho šlépějích a zachovat vše, jak bylo.

Jaké momenty byly pro Vás nejtěžší a jakých úspěchů si nejvíce vážíte?

Nejtěžší pro mne bylo vždy propouštění. Zprivatizovali jsme firmu se stovkami zaměstnanců, kteří byli zvyklí pracovat velmi efektivně, ale vyrábělo se u nás pouze pár modelů v tisícových sériích kabelek. Naprostá většina směřovala do Ruska. Později jsme vyráběli mnohem více artiklů a stovkové série do Itálie. Tím jsme museli změnit koncept výroby a přišla první vlna propouštění. Bohužel stále zvyšující se ceny zahnaly naše italské zákazníky vyrábět dále na východ a my jsme se museli opravdu opřít do budování značky ELEGA. Zvláště v posledních letech je cítit, že nad vodou nás drží naše kvalita a brand.

Většina našich zákazníků, pro které jsme vyráběli pod jejich značkami skončila, nebo přesunula výrobu na východ.

Je to bohužel dnešní doba, kde hlavní je cena, ne kvalita...

Jakých chyb byste se nyní již vyvarovala a co byste rozhodně ve svém podnikání neměnila a všem doporučila?

Začala bych dříve budovat značku jako takovou. Jsme tu od roku 1992 a až v roce 2010 jsme začali dávat loga ELEGA na naše kabelky. Dříve nám to přišlo zbytečné, mysleli jsme, že prostě stačí mít kvalitní výrobu, lidi si o nás řeknou... Až po roce 2010 jsme postupně začali přicházet na to, že jen kvalita nestačí... V roce 2014 jsme oslovili na spolupráci herečku Danu Morávkovou a založili značku ELEGA by Dana M. To byl nejlepší krok ke zviditelnění značky a ani jsme netušili, jak skvělého člověka jsme na tuto spolupráci oslovili. Dana tuto spolupráci dělá srdcem, stejně jako my, tím jsme si dokonale sedli. Spolupracujeme dodnes a věřím, že ještě spoustu let budeme.





512 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page