top of page
Vyhledat

eŽena roku 2023: Miroslava Schovánková (8)

Aktualizováno: 2. 10. 2023

Hlasovat pro Miroslavu můžete pod pořadovým číslem 8 ZDE. Hlasování probíhá od 25. 9. do 5. 10. 2023 a z jednoho e-mailu se započítává jeden platný hlas.

VÍCE O PODNIKÁNÍ

Webové stránky: www.sperkymiris.cz

Obor podnikání: Výroba šperků Jsem Miris. Šperkařka, začínající zlatnice a milovnice květin.

Do svých šperků vkládám ručně nasbírané a vysušené květy. Pracuji s drahými kovy a snažím se zachytit krásu přírody. Vyrábím také vzpomínkové šperky - ukládám do nich to, co je lidem blízké.

PODNIKATELSKÝ PŘÍBĚH

Co byl Váš důvod pro vstup do podnikání?

Tvořila jsem odmalinka. S podnikáním jsem začínala během mateřské a netušila jsem, že se jednou zvládnu šperkařinou živit. Když ale nastala chvíle rozhodování co po mateřské, došlo mi, že to musím zkusit naplno. Do zaměstnání jsem se nehnala, vždycky jsem si vážila časové flexibility a možnosti kreativního uplatnění a to se mi v nabídkách práce neobjevovalo.

Jaké momenty byly pro Vás nejtěžší a jakých úspěchů si nejvíce vážíte?

Nejtěžší pro mě bylo to rozhodování na začátku. Stála jsem před tím, že mi v jeden měsíc končila rodičovská dovolená, zároveň jsem se rozváděla a měla byznys v plenkách.


To, že jsem tehdy dokázala říct, že to chci dělat naplno, i když jsem neměla kapitál, znalosti prodeje, nebo jakékoliv jiné vzdělání, které by mi v prodeji mých šperků pomohlo, to považuji na jednu stranu za velikou náhodu, ale také za veliký úspěch.


Nebylo jednoduché si to obhájit a i teď mám občas slabší chvíle, zda bych neměla klidnější život jako zaměstnanec. V konečném důsledku těch nabitých zkušeností ani trochu nelituji.

Jakých chyb byste se nyní již vyvarovala a co byste rozhodně ve svém podnikání neměnila a všem doporučila?

Vyvarovala bych se přílišné snahy o perfekcionismus. V mnoha ohledech mě brzdí. Mám pocit, že s některými svými produkty nemohu vyjít na světlo, dokud nejsou 100%. Ony ale jou třeba 95% nebo 96%. A to většinou stačí.

A druhou velikánskou věc, kterou bych doporučila, je komunita.

Že mají ženy jinou energii v podnikání než muži, jsem věděla vždycky. Ale teprve když jsem spolu s mojí byznys friend založila podnikatelskou skupinu, ve které je všechno od sdílení, rad, pošťouchnutí až po pomoc, barterovou výměnu služeb, spolupráci na kolekcích, či výměnu kontaktů, až tehdy jsem pochopila, jak je pro nás, ženy, důležité, nedělat podnikání samy.





190 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page