top of page
Vyhledat

Je lepší investovat do slitků, nebo do zlatých mincí?

Investice do drahých kovů by měla být součástí každého portfolia. Primárním důvodem je hlavně uchování hodnoty majetku s případným zhodnocením do budoucna. Pokud se rozhodnete pro investice do zlata, máte na výběr v zásadě ze dvou základních možností. Jde o zlaté slitky, nebo investiční zlaté mince.


Nedostatek zlatých cihliček

Situace okolo pandemie krásně ukazuje, kde se nachází lokální podniky a výrobny, na kterých závisí většina odbytu ve světě. Příkladem je švýcarská rafinérie Argor-Heraues, PAMP a Valcambi, kde se vyrábí zlaté slitky z celé třetiny světové výroby. I po obnovení fungování je stále citelný nedostatek zlatých i stříbrných cihliček. Cena zlata je aktuálně na zajímavých číslech, což může značit ideální dobu pro další investice.


Důvody pro výběr investičních mincí

I to je jeden z důvodů, proč investoři začínají přicházet na krásu mincí. Investiční zlato v podobě mincí, které stojí za to pořídit, jsou například Wiener Philharmoniker ražené ve Vídni z ryzího zlata a o hmotnosti trojské unce. „Největší zájem je o mince v originálním balení po 10 nebo 20 kusech. To je zapečetěné speciální fólií s hologramem. Klienti tak mají jistotu, že jejich mince jsou zbrusu nové, nedotčené. “ uvádí pan Palas, vedoucí prodejny.


Dalším důvodem může být cenová dostupnost, kdy si menší mince pořídíte již od 5 000 korun. Díky tomu své prostředky uložíte do zlata, takže hodnota vašeho majetku bude zčásti imunní proti umělým inflacím a podobným nástrahám.


Česká mincovna

Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě slitků (cihel) nevyrábí. Kvalitní mince pouze za cenu zlata zakoupíte například v Obecním domě. Zde si navíc můžete pořídit i další zajímavé kousky, jako jsou například kanadské zlaté mince či americké verze s originálními motivy bizonů a indiánů. Sbírku rozšíříte také australskými mincemi, kde není vyobrazeno nic jiného než klokani. Zlaté mince jsou investicí do budoucnosti, a kromě jasně dané hodnoty zlata nabídnou i příjemný vzhled a možnost sběratelství.

16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page