top of page
Vyhledat

eŽena roku 2021: Jana Mráčková (7)

Aktualizováno: 13. 6. 2022

Hlasovat pro Janu můžete pod pořadovým číslem 7 ZDE. Hlasování probíhá od 1. 10. do 31. 10. 2021 a z jednoho e-mailu se započítává jeden platný hlas.

VÍCE O PODNIKÁNÍ JANY

Webové stránky: https://www.papirovestesti.cz Začátek podnikání: 2011 Obor podnikání: online vzdělávání, knihy a vydavatelství, papírnictví

PODNIKATELSKÝ PŘÍBĚH

Co byl Váš důvod pro vstup do podnikání?

Odjakživa jsem měla touhu zlepšovat svět, kde je třeba, a lidem pomáhat rozvíjet vyšší hodnoty jako krásu, kvalitu, smysluplnost, prospěšnost. Moje dnešní činnost tak čerpá z letité zkušenosti v neziskovém sektoru v oblastech kultura, volný čas dětí a mládeže, vzdělávání, ekologie, například jsem v roce 2010 založila a pak vedla několik let volnočasový klub pro mládež, kulturní čajovnu s hudební zkušebnou. Byly to projekty v našem městě nesmírně oblíbené a potřebné, ale finanční náročnost a nekonečné shánění prostředků na činnost a pak i vlastní stres, nemoc a přepracování mě naučily, že cestou k pozitivnímu společenskému dopadu je i úspěšné podnikání, které zajistí jak prospěšné cíle, tak prosperitu a seberealizaci všech zapojených. A jelikož se pro vlastní zkušenost dnes zajímám o pohodu, prosperitu žen, zapojuji i mladé podnikatelky a na DPP 2 mámy s 3 dětmi, které jinak mají potíž najít si stálé zaměstnání. Vnímám to tedy i jako náš projekt a spolu utváříme směr a prosperujeme.

Měla jste při startu svého podnikání podporu rodiny či nejbližšího okolí?

Vzpomínám, jak jsem s radostí skládala do pěkné krabičky první prodejem vydělané desetikoruny, rozdělené na zisk a investice, a za to nakupovala či vyráběla první zboží k prodeji. Věděla jsem, že tohle je má cesta, i když se to zdálo směšné. Vyrostla jsem ode dna. Nejvíc mi pomohla moje touha se stále učit. Ale měla jsem i štěstí, že jsem po 5 letech zkoušení, a tak trochu pachtění dostala z rodinného prodeje podíl 100 tisíc, které jsem mohla investovat. Jinak myslím, že lidé v mém okolí moc dobře nerozumí, co to vlastně podnikání je a co obnáší. Ani si neuvědomují zátěž a nejistotu za tím. Hodně mi v tom ulevila studie, která dokládá, že mladé ženy OSVČ jsou často paradoxně ohrožené stresem i chudobou. Pracuju na počítači, takže moje rodina moc nerozumí, čím se živím - proto se o mě pochopitelně báli – zvlášť když jsem dala „těm svým hloupostem“ přednost před prestižní pozicí. Pak ale viděli, že jsem šťastná, a podporují to. Ráda se i obklopuji podnikatelkami, vzájemně se podporujeme.

Jaké momenty byly pro Vás nejtěžší a jakých úspěchů si nejvíce vážíte?

Úžasný pocit byl při tvorbě daňového přiznání, kdy jsem si potvrdila, že jsem v daném roce vydělala svůj první půl milion. Samozřejmě po odečtení nákladů jsem měla výdělek asi jako průměrná uklízečka (bez dovolené a jiných zaměstnaneckých výhod), ale bylo to vítězství nad tvrzením mého okolí, že „když si nenajdu pořádnou práci, skončím pod mostem a umřu hlady“. Pak samozřejmě každý email od klientů a zákaznic, kde vyprávějí své příběhy o tom, jak jim mé produkty či weby pomohly. A miluji tvořivá setkávání se svými spolupracovnicemi. Na druhé straně - nejtvrdší jsou asi ty momenty, kdy člověk musí zaplatit svou pílí vydělané peníze za nějakou chybu, ať už svou, nebo cizí. Třeba když jsem koupila ojeté auto, aby mi pomohlo s podnikáním, ale protože to bylo od podvodníka, tak auto se po měsíci doslova rozpadlo, nebo když jsem našetřila pro mě tehdy neuvěřitelných třicet tisíc a ty investovala do prvního tisku, ale zásilka mi přišla z 60 % poničená a reklamaci mi neuznali.

Jakých chyb byste se nyní již vyvarovala a co byste rozhodně ve svém podnikání neměnila a všem doporučila?

Chybami se člověk učí a myslím, že úplně se jim vyhnout nedá, důležité je, abychom udělali maximum pro to, aby se neopakovaly, takže rozhodně si teď do tiskárny pro zboží jezdím sama i za cenu vyšších nákladů a při koupi čehokoliv dražšího zvu k posouzení nezávislého odborníka. A obecně? Určitě bych se na názor „co dělat“ neptala lidí, kteří nikdy nepodnikali nebo mému oboru a jeho cílovce vůbec nerozumí. Naopak bych se více radila s lidmi, kteří jsou kompetentní mi odpovědět a poradit. Také bych doporučila najít si pár lidí s podobným podnikatelským příběhem, třeba lidi ve stejném stádiu podnikání, kde může člověk sdílet pocity, ale i podnikatele úspěšnější, od nichž může získat inspiraci i pocit, že úspěch je možný. A kdybych začínala znovu, nebála bych se už říct si o pomoc a podporu svých bližních – už bych i lépe a bez zbytečných dohad dokázala vysvětlit, co a jak od koho potřebuji, a to věřím, že s tím pochopením by neváhali ani vteřinu, protože i přes rozdíly nám na sobě záleží.

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page