top of page
Vyhledat

Akné může postihnout i vlasy. Jak se ho zbavit?

Akné je chronické kožní onemocnění způsobené zánětem vlasových folikulů (váčků) a mazových žláz kůže. Nejběžnějším typem je acne vulgaris postihující především dospívající. To začíná téměř vždy v období puberty, ale může se objevit i poději během života. Některým z typů akné je v určitém období dospívání postižena velká část chlapců i děvčat.


Příčinou jsou uzávěry vlasových folikulů mazem čili látkou produkovanou mazovými žlázami. Pokud má tento uzávěr delší trvání, ve váčku se začnou rozmnožovat bakterie, a ten se zanítí. Skutečná příčina změn v sekreci mazu v období puberty není dosud známa, nicméně se dá předpokládat, že jsou spojeny s vyššími hladinami androgenů (mužských pohlavních hormonů). Svou roli však mohou hrát i genetické faktory.


Projevy

Akné vzniká v oblastech s vysokou koncentrací mazových žláz, zejména na obličeji, ve střední části hrudníku, na ramenou a krku. Objevuje se ovšem i ve vlasech. Nejčastějším typem akné jsou komedony (s černou zátkou v ústí folikulu), milia (bílé kulaté cystičky), uhry, uzlíky (tuhé zduřeninky pod kůží) a cysty (větší, tekutinou naplněné zduřeninky v kůži).


Možnosti léčby

Bohužel neexistuje žádná terapie, která by byla schopná okamžitě vyléčit a odstranit. Jsou ovšem k dispozici postupy, které jeho projevy mohou zmírnit. Topická léčba (aplikovaná na kůži v místě postižení) otevírá zablokované póry, čímž umožňuje odchod mazu. Nejčastěji užívanými přípravky jsou benzoylperoxid, antibiotika v podobě roztoků a mastí a krémy s obsahem síry.


Akné ve vlasech

Jako problematické se může zdát v titulku tohoto článku zmíněné akné ve vlasech. To se přitom může objevit i jedincům, u nichž se na jiných částech těla neobjevuje. Příčiny vzniku akné ve vlasech jsou přitom stejné – ucpané vlasové váčky a póry mazem. Jiné ale mohou být spouštěče potíží. Na vině mohou být nadměrné pocení, nošení čepic i používání stylingových přípravků způsobující nežádoucí zapařování vlasů. Od ucpání vlasových váčků mazem pak je jen krůček. Akné ve vlasech ovšem mohou způsobit i stres a hormonální výkyvy.


Omezte styling a lak na vlasy

Základem je omezení používání stylingových přípravků (především laků) a šetrné mytí vlasů šampony pro mastnou pokožku hlavy. Důležité je také vlasy často pročesávat a nestahovat je do ohonů. Pomáhají také vybrané masky omezující produkci mazu. A k tomu pestrá strava plná vitamínů (především vitamín C) a minerálů (biotin, zinek a selen). Často také pomáhá ultrafialové záření. Proto se postiženým doporučuje slunění a v závažných případech i umělé ultrafialové světlo.

58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page