O ženách, které dělají to, co milují
Podnikatelka Silvie otevřela zdravé bistro, nejprve vařila podle vlastních ověřených receptů
vložila 20.3.2018
19.6.2018
Kurzovní lístek - Exchange s.r.o.
EUR 25,650 25,950
USD 22,100 22,400
Chci
vyměnit
EUR

Podnikatelka Silvie otevřela zdravé bistro, nejprve vařila podle vlastních ověřených receptů

Na začátku byl jeden velký sen, rodinná tradice a kus dětství. „Můj dědeček pracoval jako ředitel v hotelu a v naší rodině se prakticky vše točilo kolem jídla,“ vzpomíná Silvie Vilémová. Rozhodla se tedy na rodinou tradici navázat, ale trochu jinak. Svou činností chtěla co nejméně zatěžovat planetu a šetřit životy lidské i ty zvířecí. A tak vznikla myšlenka otevřít si bistro, ve kterém bude nabízet zdravé a čerstvé potraviny. Název Happy Bean neboli Veselá fazole tak vystihuje hlavní podstatu Silviina podnikatelského záměru.

Vaše vize vychází z toho, že nechcete zatěžovat planetu. Jaká jídla tedy v bistru najdeme a jak ten proces funguje?

Důležité je spíše neprofitovat na utrpení, které zvířata ve velkochovech zažívají. Nezatěžovat planetu s tím jde ruku v ruce. Řídím se heslem s láskou k přírodě, zvířatům i lidem. U nás najdete čisté jídlo, bez masa a zdravé pro člověka. Nejvíc mě těší, že naši klientelu tvoří z velké části „masožravci”. Ne každý se stane vegetariánem, ale čím více lidí omezí (alespoň z části) maso, tím méně utrpení bude. Snažíme se dělat takové jídlo, aby chutnalo všem. Takže u nás můžete ochutnat burgery, guláše s domácím knedlíkem, svíčkovou apod. Také používáme eko balení na jídlo s sebou a ekologické tašky.

Jídla si vymýšlíte sama?

Začínali jsme na mých ověřených receptech, teď postupně vymýšlíme nová a nová jídla, která by mohla našim zákazníkům chutnat. Nejvíc si dáváme záležet na dochucení pokrmů. Každý kousek musí mít tu správnou chuť.

Jak dlouho vlastně bistro funguje a jaké byly největší těžkosti ve vašem podnikání?

Jsme na trhu zatím čtyři měsíce. Nejtěžší je překonat těžkosti, které vás potkají, a najít v sobě další a další energii a vydržet. Udržet si motivaci a jet dál. To je to nejhorší, co člověk musí zvládnout. Pak už to jde samo.

Řekla bych, že se člověk musí pěkně otáčet. Jak je pro vás časově náročná tato práce a máte čas i na rodinu a koníčky?

Práce je velmi časově náročná, vlastně se nedá moc oddělit od soukromí. Podle mě je podnikání určitý druh životního stylu. Často pracujete hlavou, a to se časově ani místně nedá oddělit. Takže to musí být i vašim koníčkem, aby to fungovalo. Ale samozřejmě na lidi, které mám ráda si vždy čas udělám. Mezilidské vztahy jsou pro mě nejdůležitější.

Chodí k vám například lidé na pracovní schůzky nebo jen pracovat na počítači?

Ano chodí a nejen to, lidé k nám chodí relaxovat, staví se i víckrát za den. Nebo si přijdou popovídat. Nejsme žádný anonymní podnik. Máme rádi ten přímý kontakt zákazníka a obsluhy. Myslím, že u nás si najde každý to svoje, někdo jídlo, někdo pití, jiný si přijde popovídat, někdo tiše posedět, začít s námi den u snídaně…

Co byste doporučila lidem, kteří chtějí podnikat v tomto oboru? Co je na tom nejtěžší?

Ať si dobře rozmyslí, jaký druh práce mají rádi, tady jste uvázaní jako pes u boudy. Vy tomu podniku dáváte tvář a energii. Je to strašně náročné a pokud o tom někdo přemýšlí, měly by jít stranou idylické úvahy o tom, že bude mít hezkou kavárničku nebo restauraci. Je za tím obrovský kus dřiny, řešení a spánkového deficitu...

Co vás na vaší práci nejvíce baví? Proč to vlastně děláte?

Baví mě možnost podnik rozvíjet. Přemýšlet, co vylepšit. Zkoušet vařit a ochutnávat nová jídla. A nejvíc mě baví, když se nám podaří vymyslet něco moc moc dobrého. Mám ráda také společnost lidí, co k nám chodí. To mě obrovsky nabíjí.

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také