O ženách, které dělají to, co milují
Radka začala péct, aby zapomněla na problémy. Makronky dodává do celé republiky
vložila 16.3.2018
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Radka začala péct, aby zapomněla na problémy. Makronky dodává do celé republiky

Všechno začalo šokem. Radka Luňáková měla sice pocit, že se její syn chová poněkud vzdorovitě, ale po prvních dnech ve školce musela navštívit odborníky. Teprve když padlo rozhodnutí u psychiatra - dětský autismus středního stupně - celé to Radce došlo. V tu dobu se celá rodina hroutila, jen Radka se držela. Začala péct. Hodně péct. Pracovní terapie skončila velikou a velmi úspěšnou výrobnou Makronky Malý Princ.

Radka se do makronek zamilovala. Nejen, že se jí dařily, ale hledala správné recepty a dokonce jela přímo do Paříže nastudovat ty správné postupy a triky. Pekárna v Černilovu u Hradce Králové roste raketově, Malý Princ už dodává do celé republiky. „Za poslední rok šlo naše jméno hodně vysoko a takřka denně se nám začaly ozývat nové a nové kavárny.“ Zatímco na začátku stačila kuchyň, od začátku roku si Radka užívá makrónkovou výrobnu, na kterou padly peníze z výhry z regionálního kola T-Mobile Rozjezdů. Neodradili ji ani zlí jazykové, kteří je varovali před množstvím administrativy a požadavků hygieny. „Na nikoho takového nedejte. Na všech úřadech, které jsme k tomu potřebovali, jsme narazili na milé a vstřícné pracovníky, kteří nám vše vysvětlili a žádné klacky nám pod nohy neházeli. Takže, moje nervozita a stres ze závěrečného představení naší výrobny těm nejpovolanějším byl zcela zbytečný.“

Přišla proto chvíle, kdy si musela Radka srovnat priority. „Jsem nejdříve máma a potom teprve podnikatelka. Možná si budete klepat na hlavu, proč brzdit něco tak hezky rozjetého, ale já jsem pořád hlavně máma a ne obyčejná, jsem i máma autisty, což je někdy doslova adrenalinový sport.“ Šla za finančním poradcem a společně dospěli k tomu, že je na čase zavést platbu za dopravu nebo možnost vyzvedávání. „Pár kaváren nám okamžitě odpadlo a klienti z dotyčných měst jezdí osobně, ale naopak pár dalších kaváren přibylo. Někdy je zkrátka třeba na problémy, které už nejsme schopni řešit sami, pozvat odborníka.“

Makronky jsou pro Čechy možná ještě pořád trochu drahé. „Dodnes se na trzích setkám s občasným pohrdáním typu – něco tak malého za tolik peněz? Naše makronky nejsou něco jen tak ledajakého. Jsou připravovány z nejlepších surovin jako je mandlová mouka, která z nich dělá bezlepkový zákusek, a krém je z pravého másla a obsahuje jen ty suroviny, podle kterých se daný druh makronky jmenuje.“ Nakonec ti, kteří chuť pravých makronek znají, se za Radkou vracejí. 

Radka zatím svůj recept na makronky z ruky nedala. Zákaznice by rády kurzy, ale ani na to není čas. „Trochu koketuji s vlastní kuchařkou. Můj recept je na internetu běžný, nic tajného to není. Když ho prozradím, nebudu druhý den bez práce. Největší základ mi dal kurz ve Francii, kde mi ukázali, jak na to a prozradili spoustu drobností, která nás jakožto české hospodyňky jen tak nenapadnou. Jedním z těch největších tajemství byla ale vytrvalost. Makronky jsou jedno z nejsložitějších cukroví snad už jen proto, že jsou závislé i na vlhkosti vzduchu.“

Druhá obrana je vymýšlet něco nového. Proto se Radka pustila do novinek. „Už trénuji odpalované těsto a do běžně nabízeného sortimentu jsem přidala i lehké mascarponové dorty z domácího babičkovského piškotu zdobené čerstvým ovocem.“

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také