O ženách, které dělají to, co milují
Čaje pekla ze začátku v prádelně, dnes má široký sortiment a vlastní výrobnu
vložila 9.7.2018
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Čaje pekla ze začátku v prádelně, dnes má široký sortiment a vlastní výrobnu

Na začátku byl pečený čaj, který dcera paní Macháčkové vyrobila ve škole. Když ho doma ochutnali, učaroval jim. „Bylo před Vánoci, takže nápad na dárky pro rodinu a známé byl na světě. A od něj už jen krůček k podnikání,“ popisuje Helena Macháčková začátek svého malého byznysu. Tenkrát upekla dva druhy čaje, a protože slavily úspěch, rozhodla se předělat prádelnu na malou výrobnu. To bylo v roce 2010. Dnes kromě čajů nabízí i sirupy, džemy, povidla, delikatesy k masu nebo třeba ovoce do jogurtů a výrobu přesunula do samostatného objektu.

Když v roce 2010 začínala, byla zrovna na mateřské s druhou dcerou. V podnikání jí podpořil manžel, který jí pomohl i s výrobou pojízdného stánku na akce. „V době rozjezdu podnikání jsem navíc znovu přišla do jiného stavu. Mé třetí dítě se narodilo a vyrůstalo tak nějak za provozu, svou živnost jsem nepřerušila. Naopak. Pořád rostla, postupně schramstla i manželovu garáž a v roce 2015 nám dosavadní prostory přestaly stačit úplně, tak jsme koupili objekt bývalé restaurace s bowlingem, zrekonstruovali ho a již dva roky zde vyrábíme. Taky jsme založili společnost Od Macháčků s.r.o.,“ vypráví podnikatelka.

Stánek paní Macháčkové na jednom z trhů

Podnikání bylo pro Helenu velká změna. Znamenalo svobodu a velký životní motor, zároveň postrádalo nutnost být v práci od do a poslouchat nějakého šéfa. Všechno ale není jen růžové. „Bylo období, kdy jsem spala pět hodin denně. Taky mě pak odvezla sanitka s celkovým vyčerpáním,“ varuje Helena, u které i přesto pozitiva převažují nad negativy. Na podnikání ji nejvíce baví firmu budovat, rozšiřovat, ale třeba i řešit problémy. „Před vstupem do podnikání jsem si myslela, že nejsem dobře uplatnitelná na trhu práce. Dnes si uvědomuji, že mám co nabídnout.“

Zásoba jahod na výrobu pečených čajů a dalších delikates

Heleně se daří s podnikáním prosadit nejen na farmářských trzích a portálech se zdravými potravinami, ale i v hypermarketech. „V roce 2015 si náš čaj koupila ředitelka jednoho z hypermarketů a tak jí zachutnal, že jsme domluvily spolupráci,“ vypráví Macháčková, která ho posléze začala dodávat i do dalších 14 poboček řetězce. Také jezdí po veletrzích a jako obchodní zástupce své zboží nabízí v obchodech i restauracích.

Své podnikání dělá s láskou a má úspěch. V roce 2016 získala ocenění regionální potravina Plzeňského kraje za sirup Babiččin poklad z plodů bezu, v letošním roce pak to samé ocenění za pečený čaj Kouzelné hrušky se skořicí. Jediné, co ji mrzí, je fakt, že už musí delegovat práci ostatním. „Dnes už není možné, abych každé jablko vzala do ruky já, musela jsem to naučit jiné. Na výrobu však téměř denně osobně dohlížím,“ uzavírá Macháčková.

 

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také