O ženách, které dělají to, co milují
Dala výpověď a rok strávila na úřadu práce. Dnes peče raw makronky a úspěšně podniká
vložila 18.1.2019
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Dala výpověď a rok strávila na úřadu práce. Dnes peče raw makronky a úspěšně podniká

Alexandra Flašarová nebyla v kancelářské práci v korporaci spokojená, chtěla vidět výsledky své práce. Dala výpověď a přihlásila se na Úřad práce. Myslela, že to bude na chvíli, nakonec to byl rok a půl. Teď už je to víc než rok, kdy vyrábí raw makronky z citrónu, goji, máku nebo nepraženého kakaa, které se staly oblíbeným alternativním dezertem v kavárnách, na farmářských trzích i na festivalech na Moravě a ve Slezsku. Její nadšení oslovilo i porotu loňského ročníku T-Mobile Rozjezdů, v regionálním kole získala 3. místo.

Začalo to výpovědí

„Vnitřně jsem cítila, že potřebuji změnu.“ Odchod z úspěšné nadnárodní firmy se stabilním příjmem ale není lehké rozhodnutí. Navíc, i když si raw dezerty zkoušela už v době zaměstnání, nebyla ještě s výsledkem spokojená. „Chtěla jsem podnikat, ale cítila jsem, že se na to musím ještě více připravit.“

Zaregistrovala se tedy na úřadu práce. Netušila, že z toho nakonec bude 1,5 roku. Ale je za to ráda. „Sociální a zdravotní pojištění za vás po dobu evidence platí stát, pokud máte zájem, můžete se rekvalifikovat a následně po roce evidence zkusit zažádat o příspěvek na podporu podnikání.“

Absolvovala kurz pro začínající podnikatele. „Díky němu jsem věděla, kam zajít a co vyřídit. Po roce evidence jsem úspěšně zažádala o příspěvek na vytvoření pracovního místa pro OSVČ. Začátkem léta 2017 jsem si nechala navrhnout svou vlastní výrobnu raw dezertů a konečně do toho pořádně šlápla,“ usmívá se Alexandra. „Po několikaměsíčním vyřizování všech potřebných povolení se začalo stavět a koncem listopadu jsem vyrobila svou první makronku.“

Časově nejnáročnější bylo vyřízení všech nutných povolení, aby člověk mohl začít podnikat. „Obávala jsem se třeba hygieny, ale musím zpětně říct, že zbytečně. Nic jsem nepodcenila, zjistila si dopodrobna všechny důležité body, které musím splňovat, a vše do puntíku klaplo.“

Zatím sama

Alexandra vyrábí i prodává zatím sama. Obtížné to bylo před Vánocemi, prodávala na jarmarcích, vyráběla na zakázku i pro kavárny, rozvážela i přijímala vánoční objednávky. Díky pečlivému plánování vše zvládla a zákazníci své makronky obdrželi včas.Zkušenost k nezaplacení. „Více než o brigádníkovi uvažuji o zefektivnění výroby pomocí nějaké výrobní technologie. Určitě by mi to pomohlo, uvolnilo částečně ruce a mohla bych se více zabývat třeba odbytem.“ Právě manžel vymýšlí, jak by se výroba dala strojově zefektivnit. „Uvědomuji si, že nemohu pořád všechno dělat sama. Ale chce to čas.“

Raw makronky můžete ochutnat v kavárnách v Ostravě, Olomouci, Novém Jičíně nebo v Hranicích na Moravě. Protože jsou makronky na našem trhu novinkou, jezdí je Alexandra představovat lidem osobně, na farmářské trhy. Minulý rok je představila například v Opavě, Háji ve Slezsku, Havířově, Karviné, Rožnově i Frenštátu pod Radhoštěm.

„Víte, co je podle mě jedna z největších chyb? Ustrnout na místě, a myslet si, že ono to přeci jednou přijde. Ano, přijde, ale člověk tomu musí jít naproti, zkoušet nové věci, vymýšlet nové produkty, testovat, co funguje a kde to funguje, ale hlavně musí chtít, chtít udělat změnu a nebát se.“  

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také