Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Průmyslově zpracované potraviny? Podívejte se, jak nám některé látky škodí
vložila 26.3.2020
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Průmyslově zpracované potraviny? Podívejte se, jak nám některé látky škodí

Ačkoli tomu mnozí stále odmítají věřit, potravinářský průmysl nás klame. Vytrvale se nás snaží přesvědčovat o tom, že mu záleží na našem zdraví, přitom nám servíruje levné, nezdravé, průmyslově upravované potraviny, které nálepka „bez tuku“ či „nízkokalorické“ opravdu nezachrání. Jaká je realita a na co si dát pozor?

Jestliže netrpíte vážnou nemocí, vybudovat si a držet zdravé a štíhlé tělo není zas tak obtížné, jak by se mohlo zdát. „Stravovat se zdravě je velmi jednoduché a to bez ohledu na to, jestli jste všežravci, stravujete se vegansky nebo jste se  rozhodli pro syrovou stravu. Pokud tvoří základ vašeho jídelníčku přirozené potraviny, snadno se obejdete bez polotovarů a nemusíte se zabývat tím, jestli je polotovar s nějakým rádoby zdravým označením lepší než polotovar bez něj. Nejlépe se najíte bez nich,“ tvrdí zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

Zpracované potraviny jsou chemickým koktejlem potravinářského průmyslu

Průmyslově zpracované potraviny mají dlouhou trvanlivost, některé z nich i vysoký obsah cukru, soli, nevhodných tuků a dalších přídavných látek. Problém průmyslově zpracovaných potravin však nespočívá pouze v jejich nezdravém obsahu. „Tyto potraviny procházejí při výrobě celou řadou technologických procesů a ve výsledku se svými vlastnostmi zcela liší od původních nezpracovaných potravin. Už od samého úvodu se pracuje  obvykle s levnými plodinami a surovin, takže o kvalitních a přirozeně nutričně bohatých potravinách nelze mluvit,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden NUTRIADAPT.

Po konzumaci průmyslově zpracovaných potravin tloustneme

Svoje problémy s váhou nemůžeme svádět pouze na potravinářský průmysl, pravdou ovšem je, že konzumace levných a málo výživných jídel zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob a často jsou levné nekvalitní pokrmy dávány do souvislosti i s vyšším výskytem obezity, diabetu II. typu, vyšším rizikem vzniku nádorů, vysokého krevního tlaku či negativním vlivem na hladinu cholesterolu. „Průmyslově zpracované potraviny obsahují velké množství nekvalitních tuků, sacharidů a ve svém objemu poskytují hodně kalorií. Zároveň  ale jsou chudé na minerální látky, vitamíny i další živiny,“ říká Tereza Havrlandová. Kromě toho na některých průmyslově zpracovaných potravinách může vznikat závislost.

Jaké speciality potravinářského průmyslu jsou nejoblíbenější?

Ve své praxi se opakovaně setkávám s tím, že klienti k nám přijdou s jídelníčkem, který tvoří převážně potraviny vysoce průmyslově zpracované. Hitem stále zůstávají sycené nápoje, sladké a slané balené potraviny, zmrzlina z prášku, klasické sladkosti, margaríny a kupované pomazánky, balené pečivo a koláče, instantní omáčky, polévky a dezerty, práškové přípravky na hubnutí a náhražky jídel, předem připravené pizzy a burgery, drůbeží a rybí nugety, klobásy, ale i párky a další uzeniny,“ vyjmenovává Monika Bartolomějová. Většina těchto potravin je jednoduchá na dohotovení, ale z výživového hlediska jsou velmi chudá. Jednou za čas si je samozřejmě dopřát můžete, ale nesmí tvořit základ jídelníčku. Ten by měly tvořit minimálně či vůbec průmyslově zpracované potraviny, které si uchovávají většinu nutričních vlastností a našemu zdraví neškodí.

Dávejte si pozor na reklamy na potraviny

Potravinářský průmysl, značkovací firmy, někteří odborníci a v neposlední řadě reklamy nás nepřestanou lákat na průmyslově zpracované potraviny, pokud ale usilujete o zdravé a funkční tělo, nepodléhejte jim. „Za základ stravy berte přirozené, minimálně průmyslově upravované potraviny. Co se týká značek, jedinými skutečně smysluplnými značkami na potravinách jsou BIO a FAIR TRADE. Ráda bych doporučila i označení RAW, které ale v české legislativě není ukotvené a většina firem toho využívá. Například naše produkty nesou označení Really raw, což je zárukou toho, že všechny použité suroviny byly skutečně zpracovány raw – tedy šetrně při nízké teplotě,“ uzavírá Tereza Havrlandová.

Foto: Shutterstock

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také