Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Podnikavá žena roku 2020: Veronika Došková "Podpora rodiny v podnikání je nesmírně důležitá."
vložila 9.1.2021
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Podnikavá žena roku 2020: Veronika Došková "Podpora rodiny v podnikání je nesmírně důležitá."

Veronika Došková patří k lidem, kteří neumí jen tak sedět se založenýma rukama. Má stále hlavu plnou nápadů, které ani nestíhá realizovat, spoustu energie a ráda je v kontaktu s lidmi. Proto se po 14 letech strávených ve světě daní rozhodla pro velkou změnu. Vrhla se do podnikání v oboru gastronomie. I když se toho zpočátku obávala, dnes, po dvou letech, by již neměnila. Svoboda v rozhodování, který projekt uskuteční, s kým a pro koho, je prý k nezaplacení.

Ze sektoru ekonomie do gastronomie. To je změna! Kdy přišel první impulz a rozhodnutí, že budete podnikat a založíte si kuchařské studio? 

Bylo to ve chvíli, kdy jsem se v práci hodně trápila. Moje práce mě přestala bavit, naplňovat. A když jsem přemýšlela, co dál, věděla jsem, že to už nemůže být ekonomie. Vaření mě vždycky bavilo a se speciálními dietními omezeními v rodině jsem do vaření musela pronikat hlouběji a hlouběji. Ale s vysokoškolským diplomem v oboru Aplikovaná matematika jsem nevěřila, že bych mohla mít kavárnu nebo bistro nebo něco podobného. A pak přišla myšlenka kurzů, které budu já organizovat a připravovat, zvát si odborníky v oborech kuchař, cukrář či zdravá výživa. Najednou mi to celé do sebe zapadlo. Sama se budu učit novým věcem a zároveň pomáhat i dalším lidem, kteří se chtějí ve vaření posouvat dál nebo mají vaření jako koníček a chtějí si to užívat.  

Co bylo pro vás v začátku podnikání největší výzvou? 

Tou největší na začátku rozhodně bylo rozhodnutí opustit zaměstnání. Od ukončení školy jsem vždy byla zaměstnaná a nikdy jsem na podnikání nepomyslela. A najednou po 14 letech pracovního poměru, kde má člověk jistoty garantované pracovní smlouvou, jsem měla začít podnikat se všemi riziky. Které se mimochodem projevily po 1,5 roce v podobě koronaviru. 

Jakou nejlepší radu jste na začátku dostala?

„Počítej s tím, že minimálně 3 roky nebudeš vydělávat.“ A to mě kolikrát psychicky podrželo. Gurmandie se rozjela velmi rychle. Ale bylo to jako na zvonkové dráze, chvilku nahoru, chvilku dolů. Kolikrát jsem se cítila provinile, že tam ten výdělek není, jak jsem byla zvyklá ze zaměstnání. Ale protože jsem na to byla připravená a rodinný rozpočet taky, tak mě to nerozhodilo.

Kdybyste dnes měla dát vy sama radu, jak začít podnikat, co by to bylo?

Určitě bych doporučila mít na začátku dostatečné finanční rezervy. V mém případě bylo třeba zrekonstruovat prostory, které jsme za účelem vybudování kuchařského studia zakoupili. Měli jsme odhad nákladů na rekonstrukci a vybavení. Ale nakonec nás to stálo dvojnásobek původního odhadu. Finančně nás podržela rodina.

A to je další rada. Určitě je dobré mít v rodině maximální podporu. Takže se nebát to s rodinou dostatečně probrat a zeptat se i na jejich názor a klidně s nimi probrat i možnosti, jak by vás mohli v případě nesnází podpořit. A nemusí to být jen finančně. Babička může pohlídat děti, děda může obrousit a natřít plot, …

Na začátku mě také hodně podpořili přátelé a bývalí kolegové. Chodili na první kurzy nebo tam posílali své kamarády a příbuzné. A tím se to šířilo do povědomí mých stávajících zákazníků.

V mém oboru jsem také využila spolupráce s velkými firmami, kterým jsem mohla nabídnout šíření povědomí mezi mé budoucí zákazníky, a oni mi za to dali slevy na jejich výrobky, takže jsem mohla studio vybavit kvalitněji.

A co je také velmi důležité, tak je cenotvorba. Pomalu to zní jako klišé, ale je to opravdu velmi důležitá část podnikání. Je důležité si spočítat náklady a nezapomenout na ocenění vlastní práce a nezapomenout na žádnou položku. A není to vždy jen o srovnání cen s konkurencí. Ve vaší nabídce může být něco navíc nebo něco kvalitnějšího nebo může mít nějakou výhodu, díky které může být vaše služba nebo váš výrobek dražší než od konkurence a bude o něj i tak zájem.

Těch doporučení by se našla ještě spousta. 

Je něco, co byste dnes udělala na začátku podnikání jinak?

Musím přiznat, že mě nic nenapadá. Ale možná je na toto bilancování ještě brzy. První kurzy v Gurmandii proběhly v říjnu 2018 a od března 2020 je provoz omezený. Takže se počáteční nedostatky ještě nestihly projevit.

Jakou největší překážku jste musela během svého podnikání překonat?

Pominu skutečnost, že se teď nemůžou konat kurzy ani jiné pro Gurmandii výdělečné akce kvůli koronavirovým opatřením. To překonám díky dostatečné finanční rezervě a podpoře rodiny. Když se nad tím zamýšlím hlouběji, tak největší překážkou bývám já sama sobě. Často se snažím vcítit se do mého zákazníka, abych mu nabídla to nejlepší. Ale je to to nejlepší i pro mě? A co je důležitější? Když nebudu spokojená já, nebude mě práce bavit a finálně se i to promítne do nabídky a zákazníka to může odradit. Když nebude nabídka pro zákazníka dokonalá, tak si službu nekoupí a já můžu podnikání zabalit. Vybalancovat tyto dvě roviny bývá těžkým vnitřním bojem a velkou překážkou, kterou musím překonávat opakovaně.

Co nabízíte za služby ve svém kuchařském studiu?

Hlavní náplní jsou samozřejmě kurzy vaření a cukrářské kurzy. V nabídce mám i kurzy nebo příměstské tábory s vařením pro děti. 

Prostory pronajímám pro soukromé a firemní akce, na které v případě zájmu připravuji i catering nebo něco sladkého ke kávě. Oblíbené jsou i firemní teambuildingy, grilovačky nebo rodinné oslavy se speciálním programem. 

V nabídce je i catering, který v podstatě drží studio teď v době koronavirové v provozu. Zakázek není moc, protože se nekonají žádné firemní porady, rodinné oslavy jsou jen v úzkých rodinných kruzích a svatby jsou také omezené. Ale před koncem loňského roku bylo zakázek dost díky nabídce cukroví a dárkových krabiček s makronkami.

Kdo byl od začátku podnikání vaší největší podporou?

Rozhodně manžel. Sám si před několika lety prošel změnou ze zaměstnance na podnikatele. Můžeme spolu probírat veškerá rozhodnutí a investice. Je to on, kdo teď živí rodinu a neslyším od něj jediného vyčítavého slova, že jsem měla zůstat v zaměstnání. Naopak on mě povzbuzuje ve chvílích, kdy na mě dopadají chmurné myšlenky, že to nevyjde.

Co bylo pro vás v podnikání největší výzvou?

Jak jsem se zmínila, historie mého podnikání není tak dlouhá. Procházím mnoha výzvami a nemohu říct, že bych některou považovala za největší. Některé jsem již zmínila výše. A možná bych zmínila ještě jednu, která možná nebyla až tak velká, ale byla pro mě těžká. Jsem totiž životní optimista, mám ráda lidi a jsem velice důvěřivá. A to se právě v podnikání nemusí vždy vyplatit. A když pak přišlo to první zakopnutí o člověka, který nechtěl za již poskytnutou službu zaplatit, bylo velmi těžké s tím bojovat. Dopadlo to dobře, nemuselo dojít ani na právníky. A já se z toho poučila a nechávám si platit předem. I když stále uvnitř vrtá červík, že tím vyjadřuju lidem nedůvěru.

Jaký produkt patří k vašim nejprodávanějším a proč?

Největší zájem je o cukrářské kurzy. V drtivé většině jde o zájem ze strany žen. Muž bývá na cukrářském kurzu výjimkou. Je to asi tím, že dobroty ke kafíčku se pečou v českých rodinách odjakživa. A dnešní cukrařina nabízí tolik nových postupů, surovin a možností a české hospodyňky se rády něčím extra blýsknou. U mužů zase na plné čáře vyhrává kurz na steaky.   

Co vás na vaší nové práci baví nejvíce?

Kontakt s lidmi. Mám okamžitou zpětnou vazbu, jestli jsem kurz či akci připravila dobře, jestli se to zákazníkům líbí, jestli jim to přineslo to, co si představovali. Vidím, jak si to užívají, jak u toho odpočívají, jak se baví, jak se soustředí, aby se vše správně naučili, jak jsou spokojení nebo i nespokojení, a můžu si s nimi o tom hned povídat a vylepšovat. Už ani nedokážu spočítat, kolik nových přátel jsem díky nové práci získala. 

Na co se vaši zákazníci mohou těšit v roce 2021? 

Určitě opět na pestrou nabídku kurzů. Věřím, že se budou moct uskutečnit v plném rozsahu.

Určitě budu pokračovat v pečení dortů, dezertů a makronek a přípravě slaného cateringu. V tomto směru bych aktivity Gurmandie ráda rozšířila. Na dezerty mám poptávku i s kaváren, jen musím v tomto směru dořešit hygienické předpisy. 

Jaká byla vaše první reakce na výhru v soutěži Podnikavá žena roku 2020?

Samozřejmě mě to velice potěšilo. Už umístění v TOP5 je naprosto úžasné, když si uvědomím, že jde o srovnání podnikatelek z celé republiky! Je to další berlička, která mé podnikání podepírá v této náročné době. 

Jednou z cen je marketingová podpora od Ženy s.r.o.. A to je doporučení, které jsem dosud nezmínila. Samozřejmě je super, když si vás zákazníci vzájemně doporučují a vy pak máte tolik zakázek, že je musíte i odmítat. Pokud jste ale nebudovali základnu zákazníků již před začátkem podnikání, tak musíte počítat s tím, že to nějakou chvilku bude trvat. A můžete tomu pomáhat placenou reklamou. Jen je důležité zvážit, kolik financí je optimální do reklamy vkládat a jak. A pokud nejste v oboru marketingu kovaní, tak se odborná podpora vyplatí. A proč ji nezískat jako výhru?  

Jaké je vaše životní motto?

„Důležitá je cesta, ne cíl.“

Samozřejmě mám své cíle, kterých chci dosáhnout. Jen je pro mě důležitější vybrat tu správnou cestu k jejich dosažení, abych i z cesty měla radost, abych byla schopná vyhodnocovat její průběh a správně odbočit, abych na ní nikomu neuškodila a neměla výčitky.

Více se dozvíte ZDE.

Foto: archiv

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také