Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Nemocné ledviny nebolí. Jak tedy tyto orgány ochránit
vložila 12.9.2019
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Nemocné ledviny nebolí. Jak tedy tyto orgány ochránit

Ledviny patří mezi klíčové orgány v našem těle, stejně jako třeba srdce či plíce. I proto bychom o ně měli správně pečovat. Jenže řada z nás vlastně neví, jak na to. To dokládá i vysoký počet lidí s onemocněním ledvin. Jak tedy tyto orgány chránit?

Ledviny v našem organismu plní mnohé zásadní funkce, zejména odstraňují z těla zplodiny látkové přeměny, jako jsou draslík, kreatinin a močovina, které vylučujeme spolu s přebytečnou tekutinou v podobě moči. Ledviny se tak starají i o rovnováhu vody v těle. Kromě pročištění krve zastávají také funkci regulace krevního tlaku, aktivují vitamin D důležitý nejen pro růst kostí, ale také pro jejich sílu a pevnost, a produkují hormon důležitý pro tvorbu červených krvinek.

Deset procent nemocných

Podle odhadů přibližně 850 milionů lidí po celém světě trpí z různých příčin onemocněním ledvin. Chronické onemocnění ledvin způsobuje nejméně 2,4 milionu úmrtí za rok a je v současnosti 6. nejrychleji rostoucí příčinou úmrtí. Může vzniknout u mužů i žen.

Každý desátý Čech starší padesáti let trpí podle odborných odhadů onemocněním ledvin, přičemž mnozí lidé nevědí, že se u nich zákeřná choroba právě rozvíjí. Nemocné ledviny totiž zpravidla nebolí.

Každodenní prevence

Ledvinám škodí nevhodná strava a stres. Správná funkce ledvin přispívá k naší celkové pohodě, a proto péče o ledviny musí být každodenní a začíná přiměřeným a pravidelným přísunem čisté vody a zdravou a vyváženou stravou s nízkým obsahem soli. Nezapomeňte, že ledvinám může škodit také sůl skrytá v jídle, hojně zastoupená v polotovarech, slaných i sladkých dobrotách a dochucovadlech.

Strava každého člověka by měla být natolik pestrá, aby obsahovala všechny důležité vitamíny, minerály, cukry, tuky a bílkoviny, zároveň by neměla být pro organismus zatěžující a neměla by vést k nadváze. Výborné jsou močopudné potraviny jako okurky, jablka, meloun, řepa, petržel a další zelenina a ovoce.

Pod kontrolou

Nezapomínejte ani na pravidelné kontroly hladin cukru v krvi, kontroly krevního tlaku a funkce ledvin. Máte na ně nárok v rámci preventivní prohlídky u vašeho praktického lékaře jednou ročně.

Foto: Shutterstock

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také