Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Neformální grilování s klienty? Ukažte, že vám kvalita potravin není lhostejná
vložila 24.6.2019
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Neformální grilování s klienty? Ukažte, že vám kvalita potravin není lhostejná

Stále více společností se dnes snaží fungovat tak, aby životní prostředí nezatěžovaly víc, než je nutné. Ani naše redakce není výjimkou. Třídíme odpad, používáme ekologické čisticí prostředky, snažíme se zbytečně neplýtvat pitnou vodou… Že to není nic neobvyklého? Souhlasíme. I proto jsme se snažily přijít na to, jak svým působením planetě ještě více ulehčit. A podařilo se. Napadlo nás, že když už návštěvám a klientům podávíme občerstvení na nádobí umytém v ekopřípravku a točíme jim vodu z kohoutku namísto té „z plastu“, bylo by fajn nabídnout jim i dobroty, které vzešly z ekologického zemědělství.

A protože takové občerstvení je potřeba nejdříve otestovat (ne proto, že nevynecháme příležitost k dobrému jídlu), uspořádaly jsme si oběd plný grilování a lahůdek. Jak to dopadlo?

Párky a klobásky s příběhem 

Našim mlsným jazýčkům (rozmazleným ještě snídaní z biopotravin, o které jsme psaly ZDE) jsme tentokrát podrobily úžasné párky z bio vepřového a hovězího masa, klobásky z bio hovězího masa, připravily jsme si taky burgery z bio hovězího masa a k tomu chroupaly salát z bio zeleniny a bio sýra.

    

K bio masu jsem byla vždycky trochu skeptická. Přece maso je maso, tak proč by se mělo nějak chuťově lišit jen proto, že jedno má označení bio a druhé ne? Jenže to si člověk říká do té doby, než ochutná. Třeba takové kuře v bio kvalitě se s tím běžným ze ‚sámošky‘ prostě nedá srovnat,“ říká Bára. „Bio uzeniny jsem ale teď ochutnala poprvé. A něco mi říká, že ne naposledy,“ směje se.

U biopotravin ovšem není jediným přínosem chuť. „Zvířata chovaná na bio farmách se mají samozřejmě mnohem lépe než ta z velkochovů. Farmáři se k nim chovají s respektem, který má živým tvorům náležet – ne jako k surovině, na které nijak nesejde. Tohle je přístup, který oceňuji. Vím o sobě, že nejspíš nikdy nebudu vegetariánka, ale to neznamená, že mi nezáleží na zvířatech,“ přidává se Kristýna.

   

Podmínkou toho, aby zvířata žila na farmách v pohodě a aby byla chována s respektem, je samozřejmě snaha lidí něco změnit a touha pracovat právě v ekologickém zemědělství. „I potraviny mohou mít svůj příběh a ty s označením bio jej opravdu často mají. K bio farmářům mám velkou úctu, když si čtu třeba rozhovory s některými z nich, vždycky mě překvapí, kolik srdce a dřiny lidé věnují své práci. Často se jedná o nadšence, kteří opustili teplé kancelářské místo a s celou rodinou se teď starají o zvířata či pole. Nijak si jejich práci neidealizuji, vím, že je nesmírně těžká a ne každý na ni má. O to raději koupí biopotravin takové farmáře podpořím,“ říká Jana.

    

 

Sbohem, chemie

V čem se vlastně liší chov zvířat ekologické zemědělství od toho klasického? Zvířata v něm musejí být považována především za živé tvory s vlastními potřebami. Samozřejmostí je pořádný výběh a pastva v přírodě. Každé zvíře má nárok na svůj životní prostor a slunce. Také mláďata jsou u matek ponechávána delší dobu.

Mimochodem, co nás během testování (a hodování) opravdu překvapilo, byly etikety výrobků, které skončily u nás na grilu, respektive popis složení. Žádné sáhodlouhé seznamy, všechno pěkně jasné a srozumitelné. „Co taky jiného by měla uzenina obsahovat než jen maso a koření? Ovšem zkuste se někdy začíst do té ‚nebio‘ a už u desáté položky ani nevíte, jestli je to ještě k jídlu…“ podotýká Vanda.

Překvapením pro chuťové buňky byly i hamburgery. Nepotřebujete k nim žádná zvláštní ochucovadla – chuť masa je tak lahodná sama o sobě, že stačí trochu soli a pepře a lahůdka je na světě. „Už konečně chápu, co všichni ti slavní kuchaři myslí tím, že kvalitní maso nepotřebuje kotel koření,“ usmívá se Bára.

  

 

  

„Já myslím, že máme po dnešním testování jasno. Když pozvete klienta na schůzku a k občerstvení mu nabídnete svačinu z bio lahůdek, určitě nešlápnete vedle. Však se říká, že láska prochází žaludkem – tak proč by ta analogie nemohla fungovat i u vztahů obchodních?“ uzavírá Kristýna.

 

Jak poznáte, že nakupujete opravdu biopotraviny?

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy biolistu či biozebry, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce.

                  

 

Pro více informací o biopotravinách klikněte na www.myjsmebio.cz.

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také