Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Káva pomáhá dobít energii, ale chrání také před demencí
vložila 26.10.2020
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Káva pomáhá dobít energii, ale chrání také před demencí

Že káva a v ní obsažený kofein škodí? Jak čemu – pravděpodobosti na kognitivní poškození mozku škodí určitě. Hraje tedy s námi! Když si dáte čtyři šálky denně, máte vyšší šanci, že vás nepostihnou duševní poruchy a ještě si vybrousíte paměť!

Také si den bez šálku černého zlata neumíte představit? Žádné překvapení, patříte totiž k většině. Jelikož je káva celosvětově oblíbeným nápojem, je tak trochu jasné, že se i v našich končinách pije po litrech. Průměrný Čech má podle statistik Mezinárodní kávové organizace spotřebu zhruba 3,3 kilogramu ročně. Je to dobře, nebo špatně? Nebudeme hádat a „střílet od boku“, raději si ujasníme fakta.

Co bylo, to bylo

Trvalo hodně let, než lékaři tenhle nápoj vzali na milost. Ať už si o něm v minulosti mysleli cokoli, dnes je považován za prostředek, který, užívá-li se s mírou, pomáhá spalovat přebytečný tuk, odvrací hrozbu cévní mozkové příhody a příznivě ovlivňuje dlouhověkost. Ovšem nesporné výhody má prý i pro hlavu, což z něj vlastně dělá medicínu na předpis.

Občerstvení, které koná dobré skutky

Závěry americké studie uskutečněné na univerzitě v americkém Wisconsinu–Milwaukee, o nichž informuje magazín Journal of the American Medical Association (JAMA), sdělují, že lidé, kteří si dají čtyři šálky kávy denně, což je mimochodem i maximální doporučované množství, vykazují nižší riziko demence. Tedy alespoň oproti jedincům, kteří se tomuto stimulantu vyhýbají.

Máme další důkaz, jenž potvrzuje, že optimální spotřeba kofeinu funguje jako potencionální ochranný faktor proti kognitivnímu poškození mozku, protože přímo ovlivňuje neurotransmitery. Kofein tedy skutečně můžeme vnímat jako snadno korigovatelnou dietní složku, která má navíc jen velmi malý počet kontraindikací,“ vysvětluje se slovy pochvaly autorka studie, vědecká výzkumnice a zároveň profesorka psychologie z výše zmíněné univerzity Ira Driscoll. Ta poukazuje i na to, že kdo si černé zlato dopřává, ten se dočká nejen energetické vzpruhy a omezené pravděpodobnosti demence, ale také lepší paměti a schopnosti učení. Už se vám vaří voda?

Foto: Shutterstock

Autorka: Karolína Dostálová

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také