Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Jíme příliš mnoho cukru. Co všechno způsobuje v našem těle
vložila 30.11.2019
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Jíme příliš mnoho cukru. Co všechno způsobuje v našem těle

Lékaři varují. Jíme příliš mnoho cukru. Přitom se nedoporučuje konzumovat víc než šest čajových lžiček přidaného cukru denně pro ženy a devět pro muže. Jenže mnoho lidí je daleko za doporučenými limity! Jakými způsoby to tělo dává najevo?

Zatímco některé zdroje cukru jsou zřejmé (bonbóny nebo cukr, který přidáváte do kávy), sladké látky se do vaší stravy mohou vplížit neočekávaným způsobem. Nejste si jisti svým vlastním příjmem? Takhle zjistíte, jestli pro vás cukr (ne)představuje reálný problém.

Srdce v ohrožení

Lékaři se zmiňují o vztahu mezi přebytkem cukru a srdečními chorobami. Stručně řečeno, přidaný cukr se charakterizuje jako cukr „navíc“. Ten mají na svědomí výrobci potravin. (Rozhodně se nejedná o přirozeně se vyskytující cukr, který se nachází v čerstvém ovoci nebo sladkých bramborách.)

Podle studie z roku 2014 publikované v odborném časopise JAMA Internal Medicine vykazovali lidé, kteří denně konzumovali 17 až 21 % kalorií z přidaného cukru, o 38 % vyšší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Tedy ve srovnání s těmi, jež přijímali pouze 8 % kalorií z přidaného cukru. Z toho vyplývá jediné. Pravidelně kontrolujte své srdce a absolvujte preventivní vyšetření.

Problém a zase jenom problém

Přebytečný cukr také zvyšuje šance na rozvoj diabetu 2. typu. Díky jedné velké studii, které se zúčastnilo více než 175 zemí, vědci odhadli, že každé zvýšení spotřeby cukru o 150 kalorií na osobu a den je vázáno na 1,1 % zvýšení podílu populace potýkající se s cukrovkou. Cukr však zároveň ovlivňuje i zdraví pokožky.

Studie na 2 300 dospívajících potvrdila, že ti, kdo jej pravidelně přijímají, mívají o 30 % horší pleť náchylnou k akné. A u starších dospělých může bílé zlo urychlit stárnutí tak, že způsobí zmatek u proteinů odpovědných za elasticitu pokožky. A to pořád není všechno. Nadbytek cukru je spojen se zvýšením produkce kyseliny močové, která přispívá k riziku dny, tedy bolestivé formy artritidy, jejíž výskyt stoupá i mezi mladšími lidmi.

Konečně, přebytek sladkých věcí hodně ovlivňuje i různé aspekty nálady, včetně únavy, hněvu, bdělosti a deprese. Výzkumníci došli k závěru, že cukroví nadšenci jsou bez energie, a to zejména během první hodiny po konzumaci cukru.  

Foto: Shutterstock

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také