Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
AMSP ČR představila Národní program pro gastronomii
vložila 12.10.2020
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

AMSP ČR představila Národní program pro gastronomii

 „Aktuální situace v gastronomii je bez přehánění kritická. Po lednu a únoru, které jsou tradičně nejslabší měsíce v roce, přišlo tříměsíční uzavření hospod následované ekonomicky podprůměrným létem. Tržby hospod a restaurací se v období leden-červenec meziročně propadly o 30 mld. korun. Proto jsme se rozhodli připravit ucelený program na podporu gastronomie, který může provozovatelům pomoci jak v aktuální situaci, tak ve střednědobém rozvoji sektoru,“ říká Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace AMSP ČR a spolumajitel skupiny Hospodska. 

Národní program pro gastronomii obsahuje čtyři krátkodobá opatření, která mají přinést rychlou pomoc, a pět střednědobých, která zajistí potřebný rozvoj sektoru do budoucna.

1. Prodloužení programu Antivirus do konce roku, případně urychlené zavedení kurzarbeitu

  • Prodloužení programů na podporu zaměstnanosti v sektoru gastronomie min. do konce roku 2020.
  • Nastavení podmínek kurzarbeitu tak, aby zohledňovaly i potřeby gastronomie.

2. Dočasné snížení DPH na stravovací služby na 5 %

  • Dočasné snížení DPH na stravovací služby a podávání nápojů na 5 % do konce 2021.
  • Toto opatření podporuje Evropská komise a zavedly ho např. Německo nebo Rakousko.

3. Marketingová kampaň na podporu gastronomie ve výši 150 mil. Kč

  • Alokování části 500 mil. Kč marketingového rozpočtu MMR na přímou podporu návštěvnosti gastronomických provozů.
  • Nepřímá podpora přes hotely a lázně bude mít velmi limitované dopady.

4. Dotační programy z fondu obnovy EU na rozvoj gastronomie

  • Pandemie „vymazala“ gastronomům veškeré prostředky na rozvoj a inovace, což bude mít dlouhodobé dopady na sektor.
  • Potřebujeme speciální dotační tituly na rozvoj gastronomie.

5. Harmonizace sazeb DPH ve stravovacích službách

  • Sjednocení sazeb v gastronomii na 10 % včetně rostoucího podílu služeb typu „take away“.

6. Podpora vzdělávání v gastronomii

  • Marketingová podpora renomé oboru pro zvýšení atraktivity pro budoucí zaměstnance.
  • Dlouhodobé programy podpory vzdělávání v gastronomii.

7. Legalizace spropitného

  • Spropitné je důležitým příjmem zaměstnanců v gastronomii.
  • Jeho legalizace jim přinese větší jistotu a podpoří zájem o práci v gastronomii.

8. Legislativní rámec kontrol odvětví

  • Jasný a přehledný systém kontrol výkonu gastronomické činnosti.

9. Podpora flexibility práce v gastronomii

  • Hledání možností na zvýšení flexibility zaměstnanosti v sektoru.
  • Podpora přílivu zaměstnanců ze zahraničí. 

„Gastronomie, stejně jako hotely a lázně, potřebuje pomoc vlády, jinak hrozí krachy a propuštění až 40 000 zaměstnanců. V sázce je také podnikání a živobytí desítek tisíc podnikatelů, kteří postupně ztrácejí motivaci a ochotu provozovat za současné situace hospody a restaurace,“ říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Jsme rádi, že Vláda ČR, které jsme náš program v minulých dnech představili, se s námi shodla jak na potřebě separátního programu pro sektor gastronomie, tak na smysluplnosti jednotlivých návrhů. Detailní jednání nad jednotlivými body budou pokračovat s relevantními ministerstvy v následujících týdnech.“ 

Bezpečná restaurace 

Gastronomie se aktuálně potýká ještě s jedním problémem, a to je strach. Češi nasadili roušky, omezila se provozní doba gastronomických podniků a pro řadu lidí je to signál, že hospoda není bezpečným místem.

„Zkrácení provozní doby o 2 hodiny se může zdát jako nevýznamné, ale restaurace tím mohou přijít o 20-30 % tržeb. Část propadu je způsobená samotným zkrácením provozní doby, ale stejně tak je důležitý strach lidí, kteří v současné situaci raději návštěvu restaurace vynechají,“ říká za gastronomy Luboš Kastner. „Na druhou stranu musíme ocenit přístup ministerstva zdravotnictví pod novým ministrem Prymulou. Konečně se s námi někdo baví a zajímají ho naše názory. Věříme, že se nám v blízké době podaří posunout otevírací dobu alespoň o hodinu na námi doporučených 23:00. Na oplátku nabízíme pomoc s prosazováním zásad bezpečného provozu restaurací.“

AMSP ČR společně s dalšími partnery připravuje inovovaný program Bezpečná restaurace, který má   sjednotit hygienická a další pravidla pro zajištění bezpečnosti gastronomických provozů. Současně pomůže restauracím a hospodám v informování o platných pravidlech a zvýší jejich dodržování ze strany hostů. Cílem je udržet podniky i nadále bezpečné, aby si lidé mohli bez obav zajít na pivo, na oběd nebo na večeři. Podle dostupných epidemiologických dat nepatří gastronomie mezi riziková místa. Ukazuje to i šíření nákazy mezi zaměstnanci v gastronomii, které je velmi nízké přesto, že sektor zaměstnává 150 000 lidí.

Více informací naleznete na stránkách AMSP ČR.

Informace k programu jsou ke stažení ZDE.

 

 

Foto: Pixabay

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také