Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Žaludeční vředy poznáte podle bolesti žaludku
vložila 21.1.2021
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Žaludeční vředy poznáte podle bolesti žaludku

Zánětlivé onemocnění žaludku nebo dvanáctníku se projevuje hlavně bolestmi břicha po jídle. Jak poznáte, že trpíte životu nebezpečnou chorobou, a jak se s ní vypořádat? Nenechte se zaskočit žaludečními vředy a předcházejte poškození trávicího traktu.

Za vředy mohou bakterie, léky i stres 

Žaludeční, resp. dvanáctníkové vředy vznikají při poškození žaludeční nebo dvanáctníkové sliznice. Ta je za běžných okolností pokryta vrstvou hlenu, který ji chrání před účinky žaludečních šťáv – jakmile je hlenu málo, může dojít k poškození sliznice kyselinou chlorovodíkovou, která se v lidském žaludku přirozeně vyskytuje. Následně se v místě poničení sliznice objeví vřed. 

Příčinou snížení vrstvy hlenu může být infekce bakterií Helicobacter pylori, kterou objevili vědci teprve v roce 1982. Podle odhadů je jím infikováno až 50 % populace, ne každému ale bakterie způsobuje zdravotní obtíže. Přenáší se pouze mezi lidmi, a to hlavně prostřednictvím kontaminovaného nádobí nebo potravinami, jinde než v lidském žaludku nežije.

Vředy v trávicím traktu mohou být také následkem reakce sliznice na dlouhodobě užívané léky (hlavně léčiva proti bolesti a glukokortikoidy). Na vině může být i akutní stres (vyplavující přirozené glukokortikoidy) či hormonální nerovnováha.

Příznaky žaludečních vředů

Dvanáctníkové a žaludeční vředy pacientovi způsobují:

  • bolest žaludku po jídle či nalačno,
  • nechutenství,
  • nadýmání, pocit plnosti,
  • nadměrné slinění,
  • pálení žáhy,
  • zvracení,
  • průjem.

Mezi rizikové faktory vzniku onemocnění patří stres, kouření, pití alkoholu, kávy a nápojů s kyselinou citronovou, chronické užívání některých léků tišících bolest, tučné, kořeněné a slané jídlo a genetické předpoklady. Pokud pozorujete výše zmíněné potíže déle než 2 týdny, určitě navštivte co nejdříve lékaře. 

Při včasné návštěvě lékaře je šance na vyléčení vysoká

Neléčený vřed může proniknout stěnou a působit na jiný orgán, zapříčinit perforaci žaludku a zánět pobřišnice či krvácení do traktu. Může také být předchůdcem rakoviny žaludku. Náhlé prasknutí vředu a následné krvácení pak představuje nebezpečný a akutní, život ohrožující stav. Při včasném podchycení se však dá onemocnění úspěšně léčit (antibiotiky a zhojením sliznice či operací vředů hrozících prasknutím).

Foto: Silviarita, Pixabay

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také