Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Zájem o historii Pavlu dovedl k napsání knihy o přípravě jídel a kultuře stolování na šlechtických sídlech
vložila 8.4.2020
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Zájem o historii Pavlu dovedl k napsání knihy o přípravě jídel a kultuře stolování na šlechtických sídlech

Pavla o sobě říká, že miluje tvořivost, harmonii a krásu. Dokud byli děti malé, snažila se maximálně zabezpečit rodinu po ženské stránce, i když peněz nebylo nazbyt. Kreativní duše v ní stále dřímala, a jakmile přišel ten správný čas, začala se naplno projevovat. Dnes se může pochlubit úspěšnou knihou.

Zjistila, že ji fascinuje, když se něco krásného tvoří

Šila jsem, pletla, vyšívala, sušila do kompozic květiny, kreativně zdobila rodinné hnízdo. Později malovala na hedvábí, dělala keramiku, navlékala korálky, prostě vše, čím si spoustu kreativních žen prochází. Před každým zhotovením nějaké věci jsem hledala inspiraci… V knížkách a časopisech, v přírodě, na cestách, u přátel, prostě všude. Zjistila jsem, že mě fascinuje, když někdo něco krásného vytvoří.  Velkou inspirací mi byla historie, nádherná díla předků,“ vypráví o sobě Pavla Kalousová.

Když jí bylo 40, rozhodla se, že chce poznat více, a začala studovat starožitnickou školu. „Ale víte, jak to je, děláte školu a teprve v praxi se vše naučíte. Přemýšlela jsem kde. Pak mě napadlo, že máme spoustu skvostů na zámcích a já bych mohla zpracovat nějakou badatelskou práci. Tehdy jsem si požádala o povolení vstupu do zámků v České republice a začala studovat. Zvolila jsem si téma „kuchyně a stolničení na šlechtických sídlech“ v době, kdy se tomuto tématu téměř nikdo nevěnoval. Dokonce ani na Národním památkovém ústavu neměli nic zpracovaného,“ pokračuje ve svém vyprávění.

Od badatelské práce ke knize

Přiznává však, že obrovským zážitkem pro ni byla již samotná „cesta poznání“. Shromáždila mnoho úžasného materiálu a napsala badatelskou práci. „Kdo se k ní však dostane, napadlo mě. V tu chvíli jsem si řekla, že mnohem lepší bude napsat knihu. Chtěla jsem něco, co by obohatilo spoustu lidí, kde by byly fotografie kuchyní, jídelen, nádobí, jídelních servisů a dalších zajímavostí. Nic takového nebylo na trhu. Měla jsem jasnou představu vydat knihu pod názvem Kuchyně a stolničení na šlechtických sídlech tak kvalitně jako dělají umělecké publikace ve slavném nakladatelství Taschen,“ říká.

Dodává, že to nebyl snadný úkol, ale obrovská výzva. Pavla měla jasnou představu, toužila, aby se narodila umělecká publikace s trojjazyčným textem.

Pochopitelně, že na projekt musely být peníze. Něco jsem dala dohromady, nebylo to úplně jednoduché. Vydání takové knihy stojí jako koupě kvalitního auta. Přemýšlela jsem, jak vše zvládnu. Ale z nedostatku financí vznikl prostor pro mne, další fantastická práce. Byla jsem si nakladatelem i vydavatelem, spisovatelkou i grafičkou. Hodně jsem se naučila,“ pokračuje Pavla.

Když jsem nesla povinný výtisk do Národní knihovny, byla jsem šťastná. Moje cesta realizace – od počátků bádání do vydání knihy – trvala sedm let, ale dokázala jsem to! Nebylo to vždy jednoduché, ale určitě to chápou mnohé z vás, které si prosadily svoji myšlenku a uvedly ji ve skutečnost. Nyní si přeji, aby kniha přinesla lidem to, co mojí duši – obohacení a posun,“ dodává.

O čem si můžete v knize přečíst?

Kniha vás provede fascinujícím světem přípravy jídel a kultury stolování na českých a moravských šlechtických sídlech od období renesance až po vystěhování šlechtických rodů z jejich domovů před druhou světovou válkou či krátce po ní.

Kniha představuje autentické prostory jednadvaceti vybraných hradních a zámeckých objektů, které byly využívány pro zajištění pokrmů na šlechtický stůl, i samotné jídelny aristokracie. Popis objektů je doprovázen ukázkami původního mobiliárního fondu a obohacen o další zajímavosti vážící se k tématu, jako jsou recepty, soupisy spížních či vinných zásob, jídelníčky.

Foto: archiv Pavly Kalousové

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také