Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Z advokátky šéfkou rodinného pivovaru. Anna buduje nad nádrží Švihov svůj sen
vložila 17.2.2020
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Z advokátky šéfkou rodinného pivovaru. Anna buduje nad nádrží Švihov svůj sen

Kousek od dálnice D1 v obci Němčice-Loket, nad vodní nádrží Švihov, roste Rodinný pivovar Švihov. Je to domov piva Švihadlo, ale také pracovní adresa Anny van der Weerden, Martijna a Růženky, dokonce obou dědečků. A spousty kamarádů, kteří se rozhodli budovat s Annou a Martijnem budovat jejich odvážný sen – pivovar s pivním klubem, ubytováním i farmářským obchodem.

„Nebojím se praktických problémů při fungování pivovaru, protože vím, že to hlavně přinese spoustu dobrého pro region, místním farmářům, budoucím zaměstnancům a samozřejmě naší rodině.“

Anna studovala v Čechách i v Nizozemí právo, Martijn je softwarový inženýr, poznali se kousek od Utrechtu. Martijn se vzdal práce v Nizozemí, aby jel s Annou do Prahy, protože potřebovala dostudovat. Žili chvíli v Čechách, chvíli v Nizozemí. Anně se ale tolik stýskalo, že Čechy vyhrály. Anna si otevřela vlastní advokátní kancelář, pracovala, i když se narodila malá Růženka. „Musela jsem mateřství skloubit s prací, protože klienty nebylo komu předat, advokát nesmí smlouvy s klienty vypovědět z důvodu mateřství. Ostatně poplatky a náklady kanceláře jsem stejně platit musela.“

Ale začalo být jasné, že to tak dál nepůjde. „Pracovala jsem, kdykoliv Růženka spala, každý večer, kdykoliv to šlo. Bylo to vyčerpávající. Chůvu jsem neměla. A i když jsem do té doby moc zdravá nebyla, po dvou letech mi zdraví vypovědělo úplně.“ Při nucené přestávce to Annu táhlo do přírody, ke zvířatům, na záhony, ke sporáku. S manželem snili o restauraci, místu, kde byste se cítili uvolněně, s domáckou atmosférou, kde si můžete popovídat s personálem.

Martijn se zhruba ve stejné době přihlásil na kurz na sládka (do té doby se věnoval jako koníčku destilátům) a začal podle historického receptu vařit pivo holandské pivo typu Ale. Anna se inspirovala a vrhla se na půlroční kuchařský kurz, aby z ní mohl být odpovědný vedoucí, absolvovala kurzy marketingu, copywritingu, projektového řízení. „V srpnu 2018 jsme náhodou objevili statek v Němčicích na prodej. Na rozmyšlenou byla chvilka. A já to najednou viděla všechno před sebou, nás, děti, spokojené, zdravé, v přírodě. Věděla jsem, že teď s advokacií klidně skončím a líto mi to nebude.“

Přišel nejtěžší rok, kdy bylo potřeba skloubit dvě práce, aby bylo z čeho platit účty, a zároveň vybudovat nové podnikání.

Co je psáno, není dáno

Začali pivovarem, jejich Švihadlo je řemeslné pivo dle nyní znovu objevené holandské receptury z roku 1840, pustili se i do belgických piv. Výrobu měli rozjet už na podzim. „Nejtěžší jsou věci, které neovlivníte. Stavební, potažmo vodoprávní řízení, lidský faktor a soused, který nám dokázal již celé stavební řízení o půl roku protáhnout,“ vypráví Anna.

Zatím nabízejí vzorky, na konci jara se do toho pustí naplno a začnou s distribucí do barů, restaurací, kempů. Zároveň budou jezdit na akce, festivaly, slavnosti.

Na konci léta bude hotový pivní klub pro dvacet lidí s terasou s jednoduchým menu složeným z farmářského grilovaného masa a klobás a farmářská prodejna s čerstvými výrobky z Podblanicka. A čeká je ještě stavba ubytování ve stodole.

Podnikatelský plán byl detailně promyšlený, třeba i kvůli žádosti o úvěr v bance. „Byznys plán pomáhá zformovat myšlenky a naučí myslet prakticky, ale ve výsledku je vše jinak. Je třeba počítat s tím, že bude třeba jednat flexibilně a využít každou šanci, byť to nebude podle plánu.“

Práce hlavně pro maminky z okolí

V areálu vzniká vlastní chmelnice a zeleninová zahrada, odpad z výroby piva poslouží pro pěstování hub. Jeden dědeček pivovar staví a jednou bude zajišťovat distribuci. Holandský dědeček odešel do důchodu, ale místo na odpočinek se přestěhoval do Čech a dostal na starost mikrobiologickou analýzu a pěstování bio hub na mlátě. Dokonce i Annina máma s babičkou se zapojily. A aby byla rodinná firma dokonalá, Růženka je nejlepší markeťák. „Všem pěje ódy na pivovar a v létě chce točit zmrzlinu. Její nadšení pro věc nám ohromně pomáhá.“

Tak velký areál bude vyžadovat spoustu zaměstnanců, už teď se hlásí lidé z okolí. Vidím to na 12-15 zaměstnanců. Ráda bych dala příležitost maminkám na částečný úvazek a zajistila hromadné hlídání dětí. Vždyť celý areál bude pro děti uzpůsoben. Věřím, že maminky budou pracovat odpovědně a budou mít svou práci rády, hlavně třeba ve farmářské prodejně, nebo v kuchyni.“

Těžký rok končí

Těžký rok možná už brzy skončí. „Oba dva s manželem máme teď dvě zaměstnání a doufáme, že do léta budeme mít jen pivovar, Růženku a zvířata, a pak si najdeme nový řád. Vidíme světlo na konci tunelu a moc se oba těšíme na tu radost, kterou náš pivovar přinese.“ Vždycky, když byli zoufalí, přišlo povzbuzení, pochvala, nabídka spolupráce, podpory.

A poučení? „Advokátní kancelář mám šestý rok a pivovar celý rok a půl připravujeme, budujeme. A je to jiné, u advokacie vím, co čekat, umím předvídat, umím vše spočítat, nejsem nervózní, že mě něco překvapí. U pivovaru mě ale překvapení čekají, teprve uvidím, jak bude fungovat, kdo budou naši hosté, co hosté ocení nejvíce, a naopak co třeba fungovat nebude. Teď jsem expertem na podnikatelské plány, propočty, marketing, admin, klientskou komunikaci, stavební řízení a výstavbu jako takovou.“

Foto: archiv Anny van der Weerden

Autorka: Markéta Kaclová

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také