Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
V gastru bude všechno jinak. Lucie provozuje dva podniky a sází na osobní vztah se zákazníky
vložila 3.5.2020
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

V gastru bude všechno jinak. Lucie provozuje dva podniky a sází na osobní vztah se zákazníky

Lucie Kosová je rozhodně hodně akční žena. Věnovala se divadelní produkci a v posledních letech se soustředí hlavně na dobré jídlo a pití. Spolu s partnery provozuje restauraci s barem a klubem swim v úplném centru Prahy a na začátku května otevírá LAb  - bistro bez odpadu na Pražské náplavce. Místo přímo u vody v jedné ze stylových "kobek" se po vynuceném odkladu otevře už v květnu.

 

Jaká byla vaše první myšlenka po vyhlášení nouzového stavu?

Provozujeme swim - restauraci s barem a klubem v centru Prahy. A už několik týdnů před samotným vyhlášením nouzového stavu přicházely signály, že se něco děje. V druhé třetině března měly u nás ve swimu proběhnout dva večírky v rámci MBPFW nebo launch party nové řady dekorativní kosmetiky, tyto akce byly první, které s ohledem na mezinárodní rozměr byly zrušeny. Ruku v ruce s opatřením vlády jsme rušili další program, akce u kterých byl předpoklad víc než 100 osob, pak úprava provozní doby až k úplnému uzavření provozovny. Nebyl to tedy lockdown ze dne na den, ale proces, který trval téměř dva týdny. Vyhnul se nám tedy šok, na druhou stranu jsme se dva týdny přizpůsobovali na nové podmínky. Vždy jsme se potkali v užším vedení, pojmenovali jsme novou situaci, shodli se na řešení, nastavili scénář, komunikovali ho zákazníkům, no a často bylo druhý den všechno jinak. Z osobního hlediska bylo náročné zkoordinovat chod domácnosti s pracovním prostředí. Druhá polovina března byla v tomto směru opravdu zkouškou work-life balancu, uzavřené školy, školky, jesle, domácí výuka, postupně jsme i v tomto směru našli režim, který docela dobře funguje.

 

Jak se daří vašemu podnikání za časů koronaviru?

Swim v prvních týdnech fungoval v režimu delivery/roznos/rozvoz. Pozitivní bylo, že jsme vzhledem k situaci, službu, kterou jsme dlouho zvažovali, ale zároveň její nastavení odkládali, dokázali zprovoznit téměř ze dne na den. Je to zkušenost (delivery), s kterou budeme pracovat i po zrušení opatřeních. Ale samozřejmě, jinak se nás týká vše, co postihlo gastro scénu, výpadek tržeb v období, které např. dle čísel z minulého roku patří k tomu nejlepšímu z celého roku.

 

Co jste během posledních týdnů změnila, aby váš projekt mohl dál fungovat?

Přenastavili jsme pracovní vztahy, agendu, nabídku, servis, způsob platby, oslovili jsme novou potenciální skupinu hostů/zákazníků. Například jsme vytvořili speciální nabídku pro kanceláře v okolí, dalo by se říct téměř na míru.

  • do vybraných kanceláří, které zapadali do našeho konceptu, jsme připravili balíček s produkty, které jim můžeme nabídnout formou take away. Na ochutnání byly naše fermentovné limonády, kombucha, cold brew, signature drinky, snacky, ale i plnohodnotný oběd. Stáli jsme o zpětnou vazbu  a na základě ní jsme nastavili cenu, roznos i systém objednání.
  • Vytvoření „osobnějšího“ vztahu nám skvělé fungovala i v rámci delivery ( i přes portály), každá naše zásilka obsahovala vzkaz a většinou i překvapení, drink nebo dezert zdarma. Na zákaznících nám opravdu záleželo, chtěli jsme, aby si objednávku užili a měli z ní radost. Vrátilo se nám to v podobě skvělých hodnocení, sdílení ve stories, někdy i se vzkazem, že se až bude po všem, tak rádi přijdou za námi na bar.

 

Přežije váš projekt tuhle krizi? A co si z ní odnese?

Přežije, ale pravděpodobně, bude trochu jiný, než byl před polovinou března. Resp. atmosféra a to, co dělalo swim swimem zůstane, ale nabídka a služby budou tímto obdobím ovlivněné i po tom, co skončí. Souvisí to i s opatřeními, vyššími nároky na hygienu, ale i proměnou v chování zákazníka. Celá gastro scéna se na čas promění, čeká nás léto, které bude velmi specifické. Máme trochu výhodu, že navzdory lokalitě jsme nikdy nebyli orientovaní na turisty. Místa, kde hosté ze zahraničí tvořili velký podíl, to budou mít těžší. Nás čekají měsíce, kdy nemůžeme počítat s eventy, cateringy, ty se vrátí pravděpodobně až na podzim. Otázka jsou jiné klubové akce a večírky, kdy budou moci přijet producenti a djs ze zahraničí. V tomto směru se vývoj vůbec netroufáme odhadnout a co se týče bookingu jsme zatím zdrženlivější.

 

Kdo vás nejvíc podržel a je naopak něco, co vás zklamalo?

Skvěle se k nám zachoval majitel domu, v kterém swim provozujeme. Bez velmi solidárního a přátelského přístupu z jeho strany by pro nás celá situace byla mnohem obtížnější.

 

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také