O ženách, které dělají to, co milují
Švestky, jablka a bylinky z vlastní zahrádky. Na začátku Janina podnikání byl zděděný ovocný sad
vložila 13.2.2019
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Švestky, jablka a bylinky z vlastní zahrádky. Na začátku Janina podnikání byl zděděný ovocný sad

Na začátku podnikání Jany Kuntošové byl sad a pole, které zdědil její manžel. Ke zděděným pozemkům se vázala i dlouhá rodinná historie, kvůli které bylo těžké nechat je ležet ladem, nebo je dokonce prodat. „Vůbec jsem tenkrát nevěděla, co s tím, ale už jsem byla rozhodnutá, že něco udělat musím. Navíc jsem v té době byla na mateřské, takže jsem si mohla dovolit to prostě zkusit,“ popisuje dnes situaci zakladatelka značky Vesnické dobroty.

První věc, kterou s manželem vyzkoušeli, bylo sušení švestek. Za pár týdnů všechno prodali přes Fler a mohli zkoušet dál. Následovalo moštování jablek místo odprodání do výkupu za nesmyslně nízkou cenu. Postupně přidali i výrobu džemů, sirupů a chutney. V současnosti každý rok doplňují jeden nový produkt, loni to byla jablka k uskladnění přímo ze sadu.

Jak se jejich produkty liší od ostatních výrobků na trhu? Tak především obsahují málo cukru, protože ovoce sbírají až v jeho plné zralosti, je tedy dostatečně sladké samo o sobě. „Kvalitní ovoce moc cukru nepotřebuje. Naším top produktem je švestkový džem s vanilkou a badyánem, kam nepřidáváme vůbec žádný cukr a stejně je příjemně sladký,“ líčí Kuntošová.

Jak sama Jana říká, podnikání, které s manželem vede, se rozvíjí relativně pomalu. Na prvním místě jsou pro ně totiž dvě malé dcery, teprve pak následuje rodinný byznys. I když to jde pomaleji, Jana si cení toho, že může jít vlastní cestou. „Mohu vyrábět to, co mě baví, a za čím si stojím. Mohu pěstovat, co chci a vyrábět taky tak, reaguji především na poptávku zákazníků,“ vysvětluje podnikatelka.

Další výhodou toho, že na byznys netlačí, je fakt, že se s manželem kvůli podnikání nikdy nedostali do dluhů. Na začátek jim stačily jen hrnce a vařečky a z peněz, které vydělali, nakupovali dál. „Občas jsme si něco málo půjčili z rodinných peněz a pak to taky vrátili,“ říká Jana Kuntošová.

Jejich podnikání je pestré a hodně ho řídí roční období a třeba i venkovní teplota. „Od jara do podzimu, kdy se dá pracovat venku, si dělím pracovní den na tři části: pole, kuchyň a kancelář. V létě a v horku jdu nejdřív ven vyplít kus záhonů nebo zasadit nové sazenice a zalít nebo otrhat bylinky a ovoce. Pak je část dne, kdy se vaří džemy, sirupy nebo chutney. Když zbude čas, dodělávám běžnou administrativu nebo balím balíčky pro e-shop. Jelikož v týdnu stále nejsem schopná pracovat víc než 30 hodin, spoustu věcí dodělávám po večerech,“ vysvětluje Kuntošová.

Do budoucna Jana moc neplánuje, její cesta je spíše nechat věci plynout. Už teď ale ví, že na léto by ráda vzala brigádníka, aby všechno stíhala tak, jak potřebuje. „Kromě práce je třeba i odpočívat a věnovat se rodině. Také jsem začala v rámci celoživotního vzdělávání studovat obor Léčivé byliny na farmaceutické fakultě UK,“ uzavírá Jana Kuntošová, která se chce ve svém byznysu časem více zaměřit právě na bylinky.

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také