Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Stačí mít nápad a vášeň, tvrdí Zuzka. Její veganské paštiky jsou hit
vložila 9.9.2020
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Stačí mít nápad a vášeň, tvrdí Zuzka. Její veganské paštiky jsou hit

Zuzana Zímová je vaganka a mlsoun. Když na vysoké škole začala přemýšlet o podnikání, nejčastěji se jí myšlenky točily právě k vaření bez živočišných produktů. Vyrábí paštiky z ořechů a s firmou má velké plány.

Jak vás napadlo, že se pustíte do podnikání? Byl to vždycky váš sen?

První nápady s podnikánim jsem měla už na vysoké škole, kdy jsme se spolužačkami chtěly udělat eshop s dámskou obuví. Z toho sešlo, ale já stále přemýšlela nad vařením a chtěla jsem si otevřít veganské bistro. Bylo to v době, kdy v Olomouci byla jen jedna restaurace s vegetarianskými jídly. Ale jak to tak s restaurací bývá, je potřeba velký kapitál a ten jsem neměla, takže myšlenka vařit veganské jídlo dospěla až do nápadu s Papštikami. 
 

Proč jste si vybrala zrovna veganské paštiky, chyběly vám v obchodech?

Paštiky se vlastně tak nějak zvolily samy. Každé Vánoce jsem dělala rodině a přátelům balíčky s veganským vaječňákem a právě s paštikou. V minulém roce se mi ale sešlo tolik objednávek, že jsem vařila skoro dva týdny v kuse a bylo jasno. Jak ráda říkám, jsem mlsoun a masové výrobky nejím z etických důvodů, ale maso mi chutnalo. Na trhu jsem ale s nabídkou spokojena nebyla, proto jsem začala vymýšlet, jak uspokojit hlavně svoje chutě a nějak se to rozrostlo.
 

Jak je těžké u nás podnikat v gastronomii v malé výrobě?

Ještě před dvěma mesíci bych řekla, že je to vlastně docela jednoduché, když má člověk nápad a chuť do práce. V současnosti bych ale ráda zvětšila výrobu, ke které potřebuji lepší stroje a zaměstnance, což je pro nás stále poměrně dost finančně náročné. Ale to v každém podnikání. Takže platí, že odvaha, nápad a vášeň stačí. 

Jaký je o vaše paštiky zájem? 

Jsem překvapená hlavně z toho, jakým způsobem na veganskou paštiku reaguji běžní zákazníci, kteři maso jedí. Máme neuvěřitelné ohlasy. Každopádně celkově jsem trpělivá a věrim, že nás podnikání uživi. Prodáváme na Rohliku, Foodlabs, Grizly, v olomouckých zdrávkách a rozširujeme se i do Ostravy a snad i do Brna. Hlavně nás ale baví trhy, kdy je kontakt se zákazníkem na přímo a protože miluju lidi, jsem ve svém živlu.

 
 
Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také