Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Sny si začala plnit, když jí vyrostly děti. Otevřela cukrárnu, kam se i bez reklam sjíždí celá republika
vložila 17.7.2019
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Sny si začala plnit, když jí vyrostly děti. Otevřela cukrárnu, kam se i bez reklam sjíždí celá republika

Jana Novotná vždycky snila o tom, že se pustí do podnikání. I když dělala šéfkuchařku ve čtyřhvězdičkovém pražském hotelu, stále pociťovala velkou nespokojenost, protože věděla, že si věci nemůže dělat tak úplně po svém. Sen o podnikání si konečně splnila v roce 2016, kdy si otevřela stánek s poctivou zmrzlinou v Zaječicích u Chrudimi. Úspěch byl okamžitý. Dnes její Epifany patisserie navštěvují zákazníci z celé republiky.

„16 let jsem vychovávala své děti jako samoživitelka. Podnikat jsem chtěla odjakživa, s bývalým manželem jsme vlastnili restauraci, ale péče o čtyři malé děti mi to nedovolila. Nebylo to možné ani z finančních, ani z časových důvodů. Věděla jsem, že podnikání bych musela dát celou svou bytost a protože jsem byla s dětmi sama, neměla jsem to správné zázemí. Dělám vždy vše naplno, a to byl důvod, proč jsem se rozhodla věnovat se hlavně dětem v době, kdy mě nejvíce potřebovaly,“ vypráví Jana svůj příběh.

Jana (uprostřed) se svými dětmi

V té době pracovala i 400 hodin měsíčně, aby své čtyři děti uživila. Na podnikání tak nebyl čas ani prostor. Ten uzrál právě před třemi lety. Děti už byly velké a Jana se rozhodla, že to riskne. Vybrala si malý stánek se zmrzlinou v Zaječicích u Chrudimi. A začala jí dělat poctivou a plnou ovoce přesně tak, jak si vysnila. K tomu se rozhodla přidat ještě výrobnu dortů na zakázku. „Od samého začátku to byl velký boom. Hned první měsíc se rozkřiklo, jak skvělé jsou dorty a jak výborná je zmrzlina a lidé sem jezdili z širokého okolí. První sezona trvala jen tři měsíce, a i to stačilo k tomu, aby se o mně lidé dozvěděli. Bez jakékoli reklamy, bez poutačů. Bála jsem se, jestli přes zimu nezapomenou, ale druhá sezona měla ještě větší dosah,“ popisuje dnes Jana Novotná.

Poctivá zmrzlina z Epifany patisserie, na kterou sem jezdí celá republika

Další zlom v jejím podnikání přišel právě během druhé sezony, kdy ji oslovil majitel Automatických mlýnů Pardubice, aby si v nich otevřela další pobočku. Jana měla k tak velkému kroku respekt, zároveň ale věděla, že to může být velký krok kupředu a majitel Lukáš Smetana jí sednul i lidsky. „Kývla jsem na to, přestože jsem podnikala teprve rok a půl a neměla jsem žádnou finanční rezervu. Věděla jsem ale, že tohle si nemohu nechat ujít, že to místo je úžasné. Hned jsem tam viděla druhou pobočku, tentokrát už regulérní patisserii, ne jen stánek, byť krásný. Musím říct, že obě moje místa jsou mi moc milá, miluju to v Zaječicích i v Pardubicích,“ vysvětluje dnes podnikatelka.

Jana s týmem Epifany patisserie

V nabídce obou jejích provozoven dnes najdete zákusky, svatební dorty a sweet bary, makronky, pralinky bez chemických konzervantů a barviv, zmrzlinu i výběrovou kávu. Nekoupíte zde žádné cukrovinky, které by si nevyrobili sami. „Vše vyrábíme podle klasických receptur, žádné směsi ze sáčků, nebo polotovary u nás nenajdete. Do větrníků vaříme žloutkový krém a karamel si také připravujeme sami. Používáme tu nejkvalitnější čokoládu, vanilkové lusky z Madagaskaru, živočišnou smetanu, české máslo,“ popisuje majitelka obou podniků, která si s každým z hostů ráda popovídá o své práci i o surovinách, které používá.

V nabídce má Jana zákusky, pralinky i makronky

I když se její úspěch dostavil velmi rychle, problémy a těžké chvíle ji samozřejmě neminuly. „Přesně po roce se mi stalo, že jsem musela vrátit dva zmrzlinové stroje, na které jsem si vzala půl milionu úvěr. Peníze mi firma dodnes nevrátila, a ještě jsem jim musela zaplatit 70 000,- za jejich uskladnění. Tehdy jsem zažila asi dva dny, kdy mi bylo úplně slabo. Myslela jsem, že tohle mě položí. Ale pak jsem si řekla, že si nenechám ukrást svůj sen, že to jsou jen peníze, a že nedopustím, aby mě tohle zastavilo. Dnes už vím, že bych to nikdy nevzdala,“ uzavírá Jana Novotná, která by si do budoucna ráda otevřela i pobočku v zahraničí.

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také