Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Sladké podnikání. Petra vyrábí čokoládové lanýže s příchutí absinthu nebo parmazánu
vložila 12.7.2019
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Sladké podnikání. Petra vyrábí čokoládové lanýže s příchutí absinthu nebo parmazánu

K podnikání přivedla Petru Šůchovou láska k čokoládě. Uvědomila si, že se může živit tím, co má sama ráda a po čem je zároveň i poptávka. Ručně vyrábí čokoládové lanýže pod značkou Rokycanské kuličky, u kterých používá jako základ mléčnou, bílou a hořkou čokoládu, kterou doplňuje o netradiční příchutě. Najdete u ní třeba lanýže, které chutnají po absinthu, černém pivu nebo parmazánu.

Právě netradiční příchutě ji přitom odlišují od zbytku trhu. „Rozmanité chutě, které na trhu běžně nejsou, si zákazníci žádají. Poslední dobou jsem začala stejným způsobem vyrábět i nugát a čokoládové pasty. Na západě Čech není mnoho lidí, kteří by vyráběli to, co já, ale i kdyby tu byli, na nikoho se neohlížím a dělám své výrobky tak, jak umím nejlépe,“ vypráví na začátek Petra.

Lanýž z bílé čokolády s růžovým sirupem

Dříve vlastnila čajovnu a čokoládové lanýže dělala jen jako doplněk. Když čajovna skončila, přátele ji povzbudili a Petra se do podnikání s čokoládou pustila naplno. „Neměla jsem žádný záložní plán, podnikání jsem dotovala příjmy z brigád a nenechala se odradit ani tím, když mi někdo řekl, že nemám šanci se uživit. Sama jsem si hledala akce, kde by se daly lanýže prodávat, a tomu jsem podřídila všechno ostatní,“ popisuje mladá podnikatelka a dodává: „Za svůj velký úspěch považuji, že dnes se mi už pořadatelé akcí ozývají sami.“

Účast na trzích, akcích a festivalech tvoří velkou část Petřina podnikání. Dalším prodejním kanálem je pak e-shop a facebooková stránka. Dodává také stálým odběratelům, kavárnám a restauracím. „Většina mých zákazníků jsou ale zatím jednotlivci, kteří si mě najdou. Chystám se taky letos otevřít podnikovou prodejnu svých lanýžů. Můj další plán spočívá v nákupu a zařízení dodávky, ze které bych mohla přímo prodávat,“ vysvětluje Petra.

Lanýž z mléčné čokolády s octem balsamico

Právě auto s chladící vitrínou by teď Petra potřebovala nejvíce. Vzhledem k teplotám je nucena končit s výrobou v květnu. V horkých letních dnech dnes nemůže čokoládu vyrábět, natož prodávat. „Když mi dnes po ukončení výroby přijde objednávka na tisíc kusů, nemůžu dělat nic. Auto je teď moje priorita,“ popisuje Šůchová na závěr. V budoucnu se vidí s novým transportérem T3 ve skvělém designu, se kterým jezdí po republice a prodává. Také by ráda dodávala stálým odběratelům a měla pod sebou několik lidí, kteří lanýže vyrábí, aby se sama mohla věnovat jen péči o zákazníky.

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také