Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Připravuje bezlepkové pečivo a směsi na míru. Miluščiny dobroty jsou zdravé a poctivé
vložila 15.1.2019
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Připravuje bezlepkové pečivo a směsi na míru. Miluščiny dobroty jsou zdravé a poctivé

„Pocházím z osmi dětí a vždy se u nás hodně peklo. Možná mi ta pekařina byla tak trochu souzená,“ směje se Miluše Lodinová. Cesta k podnikání byla dlouhá a trnitá, přesto dnes může říci, že úspěšná. Její „Dobrotky od Loďky“ jsou vyhlášené zejména proto, že vše vyrábí z ryze českých surovin a bez lepku. „Na začátku to byl pokus omyl. Přebytky jsem dávala mamce pro slepice. Dodnes nezapomenu na den, kdy jsem se jela mamce pochlubit s prvním diplomem ze soutěže a ona se podivila, že to někdo vůbec kupuje. Vždyť ani ty slepice to nechtěly,“ vypráví se smíchem Miluška, které pomáhají i její vnoučata.

Naučit se péct bezlepkové pečivo, aby bylo skutečně poctivé a dobré, nebylo vůbec jednoduché. Sama přiznává, že tolikrát utíkala, protože pekařina jí přišla těžká a náročná. Důležité bylo vydržet a nevzdat to. „Jsem býk, takže se jen tak nedám. Ale když si vzpomenu, jak jsem třeba zadělala večer těsto na linecké bez lepku a ráno našla hromádku drtě, dodnes to nechápu,“ pokračuje s úsměvem.

Pomohlo jí také to, že byla v kontaktu s celiaky, kteří ji dávali rady a tipy, jak na to. „Postupně jsem zjišťovala, co všechno celiakie obnáší, jaké jsou příznaky, co je a co není dostupné na trhu, jak lepek na každého působí jinak. Musím říci, že ale stále mě mí zákazníci překvapují svými životními příběhy a zkušenostmi,“ dodává Miluše.

Dnes se zabývá převážně výrobou a prodejem bezlepkového pečiva. Připravuje pečící směsi vždy na míru zákazníkovi. „Celiakie totiž není jen o nesnášenlivosti lepku, ale o spoustě dalších trápení a potravinových omezení. Často bývá spojena s alergií na laktózu či vejce,“ vysvětluje. Všechny tyto informace musí brát v potaz a používat suroviny, které jsou zákazníkovi „ušité na míru“.

Alergie totiž mohou být prakticky na cokoliv, na ořechy, luštěniny, ovoce, zeleninu, dokonce i na jablka a brambory. „To je pro mě pak hodně složité, protože ráda přidávám do pečiva bramborový škrob nebo jablečnou vlákninu,“ říká. Pozor musí dávat také s přidáním pudingu, některých druhů marmelád a ovocných směsí. Proto si svou výrobu nastavila tak, že vždy vyžaduje od zákazníka maximum informací o tom, co smí, a co mu naopak nedělá dobře. Samozřejmě se také zajímá o to, co má člověk rád a co mu vůbec nechutná.

Miluška však nezahálí. Kromě pečení bezlepkových dobrot se zaměřuje také na skládání směsí na míru, ze kterých pak učí své zákazníky péct. „Moje myšlenka je, aby každý mohl kdykoliv sáhnout do špíze a během chvilky si upéct čerstvé pečivo. Aby pečení a veškerá příprava byla co nejjednodušší, žádné zbytečné roboty a domácí pekárny. Stačí rendlík, vařečka a plech na pečení,“ vysvětluje Miluška. Poukazuje hlavně na to, že bezlepkové potraviny jsou v obchodech velmi drahé a rodinný rozpočet to pořádně zatíží. Přitom to všechno může jít i jinak. Zákazníky učí péct z běžně dostupných surovin a co nejrychlejším a nejsnazším způsobem. Mohou si tak kdykoliv připravit výbornou bábovku, chleba nebo třeba linecké cukroví.

Je to neustálé učení a zdokonalování se. Když už vypilujete recepturu, přijde další zákazník, kterému přibyla další složka v potravinovém balíčku, kterou nemůže. Takže se musím znovu a znovu zamýšlet a připravovat další recepty, aby se dobře najedl a nestrádal,“ uzavírá Miluška. A jaké je její životní motto? „Pokud příležitost neklepe, postav dveře!“

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také