Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Od matematiky ke knedlíkům a tempuře. Veronika znovu našla lásku k vaření
vložila 26.9.2019
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Od matematiky ke knedlíkům a tempuře. Veronika znovu našla lásku k vaření

Veronika se s láskou k vaření narodila. A i když si na půlku života odskočila do světa matematiky, účetnictví a daní, loni na podzim otevřela na Vysočině kulinářské studio Gurmandie. Jako každý začátečník bojuje s propagací, dostatkem lidí na kurzech. (S tím jí nakonec mohou pomoci T-Mobile Rozjezdy, kde letos bodovala v regionálním kole.) Dělá ale konečně to, co ji dělá šťastnou.

„V jedenácti jsem sama pekla na Vánoce cukroví. Maminka totiž prohlásila, že ji to nebaví a končí. Kdykoliv k nám pak měla přijet návštěva, radostně jsem připravovala občerstvení. Vůbec mne nenapadlo, že bych se tím jednou mohla živit.“ Šla na gymnázium a pak i na vysokou školu (aplikovanou matematiku!), aby dohnala a předehnala sestru. Ale zatímco sestra pracuje ve vystudovaném oboru a je spokojená, Veronika se v práci trápila. Vaření bylo únikem. „Vařila jsem toho tolik, že jsem to pak musela nosit do práce kolegům. A v těch chvílích jsem se cítila šťastná.“

V roce 2014 v Jihlavě uspořádala první Restaurant Day. Amatéři na něj navaří a kolemjdoucím pak nabízejí své výrobky. Festival se stal jejím koníčkem, vždycky na chvíli Veronice pomohl od pracovního trápení, ale jak se organizoval čím dál víc „sám“, nespokojenost se vracela. Do toho přišla v rodině dietní omezení ze zdravotních důvodů, kvůli kterým Veronika začala hlouběji rozšiřovat své znalosti surovin a jejich využití. Bylo čím dál jasnější, že Veronika musí změnit obor, a že tou správnou cestou je gastro. Začalo hledání nemovitosti, rekonstrukce. A Gurmandie byla otevřena v říjnu 2018.

Některé děti poprvé loupaly vajíčko

V Gurmandii se začínající i pokročilí kuchaři učí vařit, péct, nebo si tu u vaření a pečení mohou odpočinout. Jednou tu budou i degustační akce, Veroniku baví catering, oblíbené jsou teambuildingy.

V létě byly třeba plné dětské příměstské tábory. Děti se učily základy: uvařit vajíčko, těstoviny, upéct domácí rohlík, vyrobit domácí jogurt. A na závěr si upekly krtkův dort. „Na táborech jsem měla spoustu dětí, a to i starších, které poprvé v životě rozkleply vajíčko nebo nevěděly, jak si oloupat to natvrdo uvařené. Dodnes mám před očima Peťu, který měl oddělit bílek od žloutku, naťukl vajíčko a pak na vajíčko tak zatlačil, že se vejce rozprsklo na metry daleko. Ale u druhého už se to povedlo a Peťa byl jednoduše šťastný.“ A byli i machři, kteří experimentovali a zkoušeli běžné recepty vytunit. „S dětmi můžete vařit cokoliv, jen si na to musíte udělat víc času a počítat s větším nepořádkem.“

Veronika chce na Vysočinu přivézt to nejlepší z gastronomie. Nebojí se těm nejlepším kuchařům zavolat nebo napsat. „Někdo se neozve vůbec. Někdo se ozve, že nemá zájem. No a pak se ozvou ti, kteří zájem mají. Pak záleží na podmínkách. Snažím se přivést do Gurmandie opravdu to nejlepší, co v České republice máme. Ale popravdě někdy jsou finanční nároky tak vysoké, že si to nemohu dovolit.“ Nejoblíbenější je kapitán českého národního týmu kuchařů Honza Horký a nejrychleji je vždycky vyprodaný kurz sushi. Zdeněk Křížek neučí připravovat nějaké rýžové rolky, ale učí správně nakrájet tuňáka na tříkilovém kusu, v tempuře obaluje krevety nebo softshell kraby a vše vyšperkuje kaviárem či řasami evokujícími mořské dno.

Se začátkem podnikání si původně účetní najala… účetní

Z původní profese účetního specialisty a daňového metodika nevyužívá nic. Určitě má před ostatními začínajícími podnikateli náskok ve znalosti účetnictví, daní a cenotvorby. „I tak jedním z prvních kroků, které jsem na startu podnikání udělala, byla smlouva s účetní firmou. Cenotvorbu si dělám sama. Ale od účetnictví a daní jsem utekla, tak proč se tím trápit? Raději čas věnuji receptům, organizaci kurzů vaření, cateringům a prostě jídlu.“

O to víc ji trápí ta spousta nařízení, které se s podnikáním pojí. „S hygienou opravdu byla na začátku trochu potíž, ale spíš proto, že jsem na Vysočině první podnik tohoto typu. Nikdo pořádně nevěděl, co mám splňovat. Nakonec jsme to daly s pracovnicemi hygieny dohromady a já nemám problém tyto předpisy dodržovat. Naopak, beru to jako jednu z nejdůležitějších povinností, aby se opravdu nikomu nic nestalo.“  

A pak je tu propagace. Nejdřív se na kurzy přihlašovali hlavně známí. Veronika ani po roce, co funguje, Gurmandii nepovažuje za zajetý podnik. V Jihlavě už ji prý lidé znají, chtěla by ale zaujmout lidi z celé Vysočiny a třeba i za hranicemi kraje.

Veronika si přeje, aby z Gurmandie byla fungující firma přinášející na Vysočinu pořádnou dávku kvalitních gastrozážitků. S tím jí v rámci svých možnosti pomáhají všichni z rodiny, třeba i prostou tolerancí, že maminka někdy odpoledne musí do práce, což v předchozím zaměstnání nebylo třeba. Všichni na Veronice vidí, jak díky práci, která ji baví a naplňuje, je šťastnější, spokojenější a vyrovnanější. „Jen té naší kočce je jedno, co dělám…“

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také