top of page
Vyhledat

Tipy, jak si odpočinout po náročné práci a co pomáhá proti stresu z práce

Každé ráno se probouzíte se strachem, co vás dnes zase čeká. Rychle vypijete kávu, sníte malou snídani a vyrážíte do práce. Možná si z obav tu snídani ani nedáte. Máte před sebou další náročný pracovní den, který skončí tak, že se po návratu domů unaveně posadíte na pohovku a říkáte si, jak by to bylo krásné, kdybyste už nic dnes nemusela dělat.

Realita je ale jiná, doma vás čeká další kolečko povinností. Domácnost, děti, zvířecí miláčci. Navařit, uklidit, napsat domácí úkoly, vyzkoušet děti na písemku, vyslechnout partnera a zjistit, jaký den měl on. Na to, abyste zregenerovala, odpočinula si a načerpala nové síly, už skoro nezbývá čas. Přitom to je přesně to, co potřebujete.


Stres se stal nedílnou součástí našich dnů

Všichni o něm často mluvíme, co se pod ním ale opravdu ukrývá? Stresem se rozumí soubor krátkodobých nebo dlouhodobých nepříznivých vlivů na organismus, které ovlivňují jeho reakce a vyvolají stresový syndrom.

Projevuje se nejrůznějšími fyzickými a psychickými obtížemi jako bolest břicha ze stresu, bušení srdce, bolest na hrudi, akné ze stresu, nespavost, narušení libida nebo problémy s menstruací, zažívací obtíže (na které se hodí léky na průjem), únava a vyčerpání, vnitřní neklid, bolest slinivky nebo závratě.

Naučte se vypnout a uvolnit se

Snadno se nám to říká, hůř realizuje. Každý z nás má tolik povinností a starostí, že najít si chvilku jen sám pro sebe, to je úkol téměř nadlidský. Jenže když se z toho všeho nechceme zhroutit, nemáme na výběr. Fyzický i psychický odpočinek je prostě potřeba. Jenže jak na to? Co pomáhá proti stresu? Podělíme se s vámi o tipy na relaxaci i jak stres minimalizovat.

Pokud by totiž stres pokračoval, snadno dojde ke změnám v chování, nízkému pracovnímu výkonu, depresi, podráždění nebo poruchám spánku. Někteří pak tyto problémy řeší konzumací alkoholu, drog nebo kouřením. Nic z toho ale není tou správnou cestou. Tak jak se stresem bojovat správně a jak si odpočinout?


Tip číslo jedna: Dýchejte zhluboka

Když začnete pociťovat stres, jste nervózní nebo si jen potřebujete trochu pročistit hlavu, na chvíli se zastavte, zhluboka dýchejte a proveďte dechové cvičení. Čtyři vteřiny se nadechujte nosem, zadržte dech a napočítejte do sedmi. Pak vydechujte ústy tak, abyste napočítali do osmi. Několikrát to zopakujte a uvidíte, že hned budete klidnější.

Tip číslo dva: Řešte problémy jeden za druhým

Valí se na vás přes den jeden úkol nebo problém za druhým? Nemáte čas si ani na chvilku vydechnout, protože mezi tím, co se snažíte jednu věc vyřešit, vás deset dalších vyruší? Řešte vše pěkně popořadě, nenechte se ničím a nikým vyrušit. I vy jste jen člověk. Mezi jednotlivými úkoly si navíc dopřejte krátkou přestávku, vydechněte, protáhněte se. A nestresujte se tím, co nemůžete ovlivnit.


Tip číslo tři: Dopřejte si dostatek spánku

Víte, kdy si tělo nejvíc odpočine a zregeneruje? Přece během spánku. Musí ale být dostatečně dlouhý, kvalitní a ničím nerušený. Zkuste chodit spát zhruba ve stejnou dobu, každé ráno také přibližně ve stejný čas vstávejte. Před spánkem uvolněte mysl, nepoužívejte počítač ani mobil. V ložnici vyvětrejte.


Tip číslo čtyři: Zkuste malovat

Každý z nás má nějakého koníčka, kterému se ve volném čase věnuje. Během toho zapomenete na všechny starosti a jen si užíváte tu vzácnou chvilku. Že nic takového nemáte? Zkuste třeba malovat. Nakreslete květiny, sluníčko, potůček, rozkvetlou louku. Nebo klidně i něco jiného, co vás napadne. Malování je skvělou antistresovou terapií.

Tip číslo pět: Aromaterapie umí zázraky

Určitě jste o ní už slyšeli. Aromaterapie neznamená jen to, že máte používat aromalampu, můžete si taky připravit bylinnou koupel, ponořit se do ní a vdechovat omamnou vůni bylinek. Když si k tomu navíc pustíte relaxační hudbu, uvolníte se a vše vám pak půjde lépe od ruky.

Rozhodně si s sebou ale do koupelny neberte mobil ani počítač a vyhraďte si na koupel dostatek času. Po ní použijte pleťový krém na obličej a tělo hydratujte vhodnou dermokosmetikou.


Tip číslo šest: Zajděte si na masáž

Co je lepšího, než si uvolnit ztuhlé tělo? Taková masáž dokáže doslova zázraky. Prokrví tělo, zahřeje svaly, posílí imunitu, odplaví stres. Masáž si můžete dopřát jak doma, tak v nějakém salónu.

Tip číslo sedm: A co dovolená, sluníčko, odpočinek?

Každý z nás ji občas potřebuje. Zapomenout na všechny starosti, užívat si sladké nicnedělání a trávit čas s nejbližšími. Když je navíc prosluněná a vy své tělo můžete opalovat a vystavit ho slunečním paprskům, není co řešit. Díky paprskům doplníte do těla důležitý vitamín D a podpoříte imunitu.


Tip číslo osm: Užívejte hořčík

Hořčík ovlivňuje naše rozpoložení, brání pocitům sklíčenosti, pozitivně působí i při stresu. Každý, kdo je vystavený stresu nebo jiné emoční zátěži, by se neměl bát po něm sáhnout. Skvěle působí v kombinaci s vitamínem B6.

300 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page