top of page
Vyhledat

Kdy je moudré vzít si půjčku?

Každému se může v životě stát, že se dostane do tísnivé finanční situace. Ne vždy přitom vlastní vinou, někomu zkrátka osud život zamotá do té míry, že ani všechny finanční rady světa nepomohou. Jak ale poznat, zda je řešením půjčka, či nikoliv?


Co je příčinou vašich potíží?

V první řadě si musíte sami vyhodnotit, co je příčinou vaší finanční tísně. Máte s financemi problémy kvůli tomu, že vaše výdaje dlouhodobě převyšují příjmy? Nebo se vaše příjmy a výdaje vychýlily spíše jednorázově a dočasně?


Pokud je problém dlouhodobý, pak byste se měli zaměřit především na jeho řešení. Tedy nalézt ve svém životě úspory nebo si například najít nové zaměstnání s vyšším platovým ohodnocením.


Nezvládáte už své půjčky?

Pokud jsou vaše příjmy a výdaje v rovnováze, ale tíží vás kvůli vysokým úrokům vaše půjčky, nová půjčka online může být řešením. Pokud totiž nevýhodné úvěry chytře refinancujete, můžete snížit měsíční výdaje o stovky až tisíce korun. Díky tomu konečně dostanete rozpočet pod kontrolu a všech půjček se postupně zbavíte.


Nová půjčka je tedy i v případě zadlužených lidí vhodným řešením v případě, že povede k celkovému zlepšení jejich osobního či rodinného rozpočtu.


Jde o jednorázový výpadek?

V životě může nastat velká spousta situací, kdy najednou nemáte dostatek hotovosti, přestože jinak jsou vaše osobní, resp. rodinné finance nastaveny správně. Vaše výplata má zpoždění, dostali jste nečekanou výpověď, nabourali jste auto, rozbilo se vám krátce po sobě několik spotřebičů nebo váš dům třeba vyplavila povodeň. Podobných scénářů může být spousta.


Pokud víte, že jde o ojedinělou záležitost a v horizontu několika týdnů až měsíců budete mít vše opět pod kontrolou, půjčka je vhodným řešením.


Půjčky si berou i bohatí

Půjčit si peníze není ostuda. Naopak je zcela běžné, že i ti nejbohatší lidé mají mnoho půjček. Často je totiž půjčka jediným řešením, jak se v životě posunout dál. Vyděláváte totiž zajímavé peníze, náklady máte pod kontrolou, ale na některé důležité životní investice byste tímto způsobem šetřili desítky let.


Typickým příkladem je hypoteční úvěr, který si často berou mladé rodiny. Mohou si tak pořídit vlastní bydlení v hodnotě několika milionů, přestože jejich majetek dosahuje jen několika set tisíc korun.


Existují ale i „menší“ úvěrové produkty, které jsou vhodnou volbou. Například kreditní karta – pokud je splácena včas, je skvělým nástrojem k tomu, jak optimalizovat osobní finance.

37 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page