top of page
Vyhledat

Jak odbourat stres z práce a zbavit se nespavosti?

Stres se v poslední době stal nedílnou součástí našich životů, nenajde se mezi námi snad nikdo, kdo by se s ním už někdy nepotýkal. Ať už máte fyzicky nebo psychicky náročnou práci, která vás dokáže dostat pod tlak, je důležité umět se s tím tlakem vyrovnat dřív, než začnete trpět bolestí hlavy, únavou, depresemi nebo nespavostí. Jak na to?

Co je ten stres vlastně zač?

Než se s ním pustíme do boje, určitě je dobré vědět, s kým nebo čím vůbec chceme bojovat. Pojem stres asi nikomu není neznámý, přesto si pod ním každý může představit něco jiného. Stresem rozumíme stav našeho organismu, kdy na něj působí krátkodobě nebo dlouhodobě nejrůznější nepříznivé vlivy, které ovlivňují celkové reakce organismu a vyvolají stresový syndrom.

Jde vlastně o obrannou reakci těla, které se snaží se situací vyrovnat produkcí stresových hormonů kortizolu a adrenalinu. Projevuje se nejrůznějšími fyzickými i psychickými obtížemi, mezi které patří třeba bušení srdce, bolest hlavy, únava, bolest na hrudi, poruchy spánku, zažívací obtíže, u žen i potíže s menstruací.

Víte, že dlouhodobý nebo častý stres může zapříčinit vznik celé řady civilizačních nemocí jako obezita, srdeční onemocnění nebo dokonce rakovina?

Stres může nakopnout i uškodit

Taky se vám už stalo, že když jste se dostali pod mírný tlak, nakoplo vás to k lepším výkonům? Na tom není nic divného, určitá dávka stresu k práci patří a neuškodí vám. I v tomto případě ale platí, že nic se nemá přehánět, stres v práci by rozhodně neměl přejít v chronický. Bohužel, dnes se to často děje, stres jsme si tak nějak vzali za vlastní. Jaké jsou nejčastější příčiny stresu v práci?

  • Nadměrné pracovní zatížení

  • Špatné finanční ohodnocení

  • Časově náročná práce

  • Nejistota zaměstnání

  • Nedostatečná kontrola nad rozhodováním o práci

  • Reorganizace práce

  • Příliš vysoké požadavky

  • Příležitost někam se posunout a další.

Jak se stresem ze zaměstnání bojovat?

Jak jsme zmínili už výše, určitá dávka stresu k práci prostě patří. Rozhodně by vás ale stres neměl doprovázet i domů. Jak s ním bojovat?

Prvním krokem je přiznat si, že vám stres způsobuje problémy. Naslouchejte svému tělu a dejte pozor na varovné signály jako únava, bolest hlavy, podráždění, napjaté svaly apod. Jakmile víte, že se potýkáte se stresem, zkuste najít jeho příčinu a odstranit ji. Starosti, se kterými nic nenaděláte pusťte z hlavy, soustřeďte se na ty, které mají řešení.

A co s nespavostí?

Zdravý životní styl je tím nejlepším bojovníkem proti stresu. Snažte se dělat věci, které vás baví, zaměřte se na zdravý jídelníček bohatý na potřebné vitamíny a minerály, naučte se relaxovat, nastavte si hranice. Udělejte si taky čas sami pro sebe a dopřejte si dostatek kvalitního spánku.

Když si nastavíte zdravé spánkové návyky, uvidíte, že se budete probouzet odpočatí a plni sil do dalšího dne.

  • Snažte se chodit spát i vstávat každý den zhruba ve stejnou dobu.

  • V ložnici pravidelně větrejte. Stačí na pár minut otevřít všechna okna, aby nedošlo k prochlazení stěn.

  • Pořiďte si nejen kvalitní postel, ale i pohodlnou matraci se správnou délkou, šířkou, výškou, tuhostí a nosností.

  • Na spaní si oblékněte pohodlnou noční košili nebo pyžamo. Klidně můžete vsadit na noční košili s potiskem, pyžamo s veselým obrázkem nebo barevnou noční košili. Hlavně, když se v oblečení na spaní budete dobře cítit.

  • Patříte mezi ty, kterým jev noci zima? Klidně si na nohy navlékněte tepléponožky.

  • V posteli se zdržujte jen po dobu spánku.

  • Před spaním se vyvarujte práce na počítači nebo hraní s telefonem. Modré světlo brání tvorbě melatoninu, hormonu důležitého pro správný biorytmus spánku a bdění. Do vybavení ložnice nepatří ani televize.

  • Poslední jídlo si dejte asi 3 hodiny před spánkem, vyhněte se tučným, sladkým nebo kořeněným jídlům. Rozhodně ale nechoďte spát hladoví.

  • Před spánkem seuvolněte a nechte se odnést do říše snů.

Víte, že během odpočinku náš mozek pracuje na plné obrátky? Zpracovává zážitky a zkušenosti z celého dne, vytváří nová nervová spojení. Spánek také posiluje náš imunitní systém, ovlivňuje paměť, koncentraci, učení a naší celkovou pohodu.


Náš tip na závěr: Jak vybrat noční košili?

Dost možná vás ani nenapadlo, že právě pyžamo nebo dámská noční košile mohou ovlivnit nespavost a teď se sami sebe ptáte, jak vybrat pyžamo, ve kterém se vám bude dobře spát. Zdravý spánek je pro naše tělo nepostradatelný, podpořte ho i dobře vybraným spodním prádlem na spaní. Víte, že pyžamo nebo noční košile jsou i vhodný dárek, stejně tak ponožky?

Základem je dobře vybrat materiál pyžama. To je v úzkém kontaktu s pokožkou, takže by mělo být prodyšné a od těla odvádět pot. Někdo má saténové pyžamo nebo saténovou noční košili, jiný dává přednost bavlněnému pyžamu.

Dalším krokem je správně vybrat velikost. I bavlněná noční košile může svírat nebo na těle naopak plandat, obojí je špatně. Pyžamo i noční košile musí být pohodlné, nesmí nikde svírat ani škrtit, zároveň z vás ale nesmí padat. To byste se pak sen o kvalitním spánku rozplynul jako pára nad hrncem.

28 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page