top of page
Vyhledat

eŽena roku 2022: Iveta Hochmannová

Aktualizováno: 20. 9. 2022

Hlasovat pro Ivetu můžete pod pořadovým číslem 3 ZDE. Hlasování probíhá od 20. 9. do 30. 9. 2022 a z jednoho e-mailu se započítává jeden platný hlas.

VÍCE O PODNIKÁNÍ IVETY

  • Webové stránky: www.colorido.ooo

  • Začátek podnikání: e-shop byl spuštěn v roce 2021, tomu předcházel dlouhodobější proces výroby kolekce

  • Obor podnikání: Výroba golfového oblečení


PODNIKATELSKÝ PŘÍBĚH

Co byl Váš důvod pro vstup do podnikání?

Od ukončení vysoké školy už uběhl nějaký čas a já naplno prožívala realitu krysího závodu. Do práce jsem chodila s odporem. Negativní atmosféra, vražedné pracovní tempo, obětování osobního života, neustálý stres, velká finanční zodpovědnost a 24hodinová pohotovost na telefonu se dlouho nedala vydržet. Moje šéfka byla věčně nespokojená žena dvojí tváří s pocitem, že jí každý chce ublížit, a to se projevovalo v každodenních situacích. Například tehdy, když jsem přišla o pět minut pozdě do práce. I když přesčasů jsem měla tolik, že by to vystačilo na měsíc dovolené, křik a slova o nevděčnosti si zkrátka neodpustila. V takových chvílích se mně vždy vybavily úryvky z knížky Bohatý táta, chudý táta od R. Kiyosakiho, kde „bohatý“ táta dává hlavnímu hrdinovi lekce o tom, že zaměstnavatel si vždycky bude dělat se zaměstnanci co chce. Tuhle lekci jsem už také dostala a pochopila, že zaměstnanec zkrátka musí držet pusu a krok. To ale nebylo v mé povaze. A tak jsem se to rozhodla změnit.


Jak a kdy jste začínala?

Chtěla jsem vyrábět golfové oblečení, podnikat a živit se tím, co by mě bavilo. Neměla jsem však ani páru, jak na to. Kromě vědomostí a praktických zkušeností ohledně založení a vedení podnikání, propagace či obchodu, mně chyběly také jakékoliv znalosti o výrobě oděvů. Moje začátky byly především o učení a získávání zkušeností, které jsem k uskutečnění mého snu potřebovala. Mimo jiné jsem se také zapsala na půlroční kurz módního návrháře na Institutu módní tvorby v Praze a doufala, že dostanu odpovědi na veškeré otázky a všechno půjde jako po másle. Půlrok však utekl jako voda a já kurz ukončila nejen s nezodpovězenými otázkami, ale i skeptickým pohledem na výrobu oděvů v Česku, kterým nás vyučující naočkovali. Jediné, čím jsem si byla po dokončení kurzu jistá, bylo to, že šití oblečení budu delegovat na ty zkušenější – to ale, jak se později ukázalo, vůbec nezaručovalo hladký průběh výroby. Pokračovala jsem tedy v učení stylem „pokus - omyl“ a malými krůčky se posouvala dál k cíli.


Jaké momenty byly pro Vás nejtěžší a jakých úspěchů si nejvíce vážíte?

Už ani nevím, kolik jsem vyzkoušela dodavatelů, grafiků, švadlen a šicích dílen, kolik vzniklo nepovedených vzorků oděvů, kolik metrů nevhodných látek jsem nakoupila nebo kolik dohadů vyvstalo nad nedodržením požadovaných detailů. Těžkých momentů bylo až moc. Ale asi byly potřeba. Postupně jsem získala zkušenosti a začala jsem rozeznávat, jaký materiál je vhodný a jaký nevhodný, na jakou látku lze tisknout, jak moc má být tričko vypasované, jaké zipy jsou kvalitní či jestli je vhodnější stiskací knoflík nebo zapínací. Mezi finančními ztrátami a novými vráskami začaly postupně vznikat první série triček a kalhot. Moje ložnice se začala plnit dalšími rolemi látek a chuť tvořit další kousky oblečení pořád rostla. Nebylo to jednoduché, a proto si vážím každého prodaného kousku a každého člověka, který podporuje můj sen, oceňujete mé odhodlání a kreativitu. Každá jednotlivá objednávka, pochvala i kritika mě posouvá dál, dál na cestě k tomu, aby bylo Colorido lepší.


Jakých chyb byste se nyní již vyvarovala a co byste rozhodně ve svém podnikání neměnila a všem doporučila?

Když se ohlédnu zpět, říkám si, že vše trvalo moc dlouho a problémů bylo o mnoho více než jsem čekala. Na svých rozhodnutích bych ale nic neměnila. Ze všech chyb jsem se poučila a posunula dál. A přijde mně zbytečné zpětně přemýšlet nad tím „co by bylo, kdyby…“. Podnikání není pro každého a pokud se říká, že začátky jsou těžké, tak ještě těžší je vytrvat. Doporučila bych proto každému vybrat si obor podnikání, který je jeho srdeční záležitost a bude mu přinášet radost nehledě na komplikovaný průběh a nezdary.



74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page