top of page
Vyhledat

eŽena roku 2021: Renata Machová (6)

Aktualizováno: 13. 6. 2022

Hlasovat pro Renatu můžete pod pořadovým číslem 6 ZDE. Hlasování probíhá od 1. 10. do 31. 10. 2021 a z jednoho e-mailu se započítává jeden platný hlas.

VÍCE O PODNIKÁNÍ RENATY

Webové stránky: www.hulkarna.cz Začátek podnikání: 2006 Obor podnikání: maloobchodní prodej

PODNIKATELSKÝ PŘÍBĚH

Co byl Váš důvod pro vstup do podnikání?

Spíše než důvod, proč jsem vstoupila do podnikání, bych si položila otázku, proč jsem v podnikání zůstala.

Živnostenský list jsem si vyřídila v mých 18 let, ale rozhodně jsem toto nepovažovala za podnikání. Prodávala jsem muziku, potom jsem měla malý e-shop a u toho ještě pracovala na plný úvazek a studovala.

Po narození dcery jsem se musela rozhodnout. Vracet se do práce nebo se plně vrhnout na podnikání. Samozřejmě jsem se rozhodla věnovat se obchodu. Vše jsme začali s bývalým manželem, měli jsme e-shop, ale později jsme otevřeli první specializovanou prodejnu na vycházkové hole. A otevřením kamenné prodejny odstartovala další etapa a obchod a mě obrovsky posunul.

Měla jste při startu svého podnikání podporu rodiny či nejbližšího okolí?

Ano, ze začátku jsme na všem pracovali společně s bývalým manželem. Hodně mně pomohl. Jinak jsem z rodiny v podstatě jediná, která podniká a vůbec ze začátku v mém okolí nebylo moc stejně smýšlejících lidí. Proto jsem se začala vzdělávat a jezdit na různá školení, kurzy, samo vzdělání, chodila jsem na podnikatelské akce a momentálně v Hůlkárně dělám setkání, kde si zvu zajímavé lidi z různých oborů.

Jaké momenty byly pro Vás nejtěžší a jakých úspěchů si nejvíce vážíte?

Nejtěžším momentem v životě bylo rozdělení s manželem, který si vybral svoji cestu a já se musela o vše postarat sama. Musela jsem najít jiné adekvátní místo pro obchod, zajistit kompletně stěhování a zároveň fungovat a zajistit nejenom obchod, ale i moji dceru a mě samotnou a musím říct, že díky nesmírně ochotným lidem kolem mě jsem vše zvládla, jak nejlépe jsem uměla a jsem na sebe patřičně pyšná.

Jakých chyb byste se nyní již vyvarovala a co byste rozhodně ve svém podnikání neměnila a všem doporučila?

Zkušenosti jsou nepřenositelné. To si musí každý zažít sám, a hlavně každý má jinou cestu. Nikdy jsem se nebránila poradit to co je v mých možnostech, protože jsem si pár věcí už zažila, ale rozhodně to někomu necpu a nevyžádané rady (doufám) nedávám.

Víte, já jsem takový typ člověka, který jde do každé smysluplné spolupráce, jdu do zajímavých akcí a nebojím se experimentu. Buď to prostě vyjde nebo ne.

A jediná moje rada je asi taková, že kdo se bojí nesmí do lesa.

28 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page