top of page
Vyhledat

eŽena roku 2020: Lenka Bláhová (5)

Aktualizováno: 13. 6. 2022

Lenka Bláhová je, jak sama říká, maminka dvou úžasných dětí a manželka skvělého chlapa. V neposlední řadě je ale také podnikatelkou. Podnikání jí a její rodině přišlo do cesty náhle a rychle. Nebyli spokojení s kvalitou lyofilizovaných potravin, které se na českém trhu objevují, začali je tedy sami vyrábět. Jejich rodinná firma Lyopotraviny s.r.o. se zabývá lyofilizací potravin, což je zjednodušeně řečeno sušení potravin mrazem. Potraviny si tak zachovají živiny a vitamíny. Vedle péče o dvouletého syna je tedy Lenka i administrátorkou, designerkou, influencerkou, manažerkou, marketingovou specialistkou, kontrolorkou kvality, dělnicí, fotografkou a zkrátka vším, co je třeba pro zajištění chodu firmy. I když prý spoustu pojmů si musela vyhledat, aby vůbec věděla, co to má vlastně dělat. Tak už to ale v malých rodinných firmách chodí. Důležitá je vzájemná podpora a opora a tu má Lenka ve svém manželovi. V rámci podnikání se snaží podporovat české zemědělství. Jejich dodavatelé pocházejí ze všech koutů naší republiky a jde především o zahrádkáře, malé farmáře a menší sady. Sortiment firmy proto tvoří především ovoce a zelenina typické pro Českou republiku. Okrajově také exotické ovoce, které bylo zařazeno na přání zákazníků, ale i zde zachovávají filozofii dozrávání v původní krajině. Ačkoliv i lyofilizace má své limity, snaží se být Lenčina firma flexibilní a jsou schopni lyofilizovat téměř cokoliv.

Více o podnikání Lenky naleznete tady. Hlasovat pro Lenku můžete ZDE.

4 otázky pro Lenku Bláhovou

1. Proč jste se rozhodla podnikat?

Již dříve jsem se pokoušela podnikat, ale stále jsem se spoléhala na své zaměstnání jako jistotu. Tentokrát to je ale jiné. S manželem jsme se do podnikání vrhli na 100 %, byť on ještě zůstává ve svém původním zaměstnání. Popravdě, řekla bych, že každý z nás touží být nezávislý, a to platí i v naší firmě. Nepodnikáme ale pouze z důvodu volnosti, jsou tu také naše děti, kterým chceme zajistit kvalitní budoucnost a sobě důstojné stáří.

2. Jakou přidanou hodnotou jsou pro vás sociální sítě nebo jiné on-line kanály?

Celá naše firma je jeden velký rodinný příběh a sociální sítě jsou prostředník, který nás a náš příběh přibližuje zákazníkům. Je to trochu můj deníček, kde zaznamenávám naši cestu, progres i zaškobrtnutí. V každém případě jsou pro nás hodně důležité. Věřím, že budu mít v budoucnu více času, abych mohla našemu příběhu dát formu a například začít psát blog, či jednou vydat inspirativní knihu, aby i ostatní lidé, kteří se vydají směrem vlastního úspěchu, nedělali zbytečné chyby brzdící je v rozkvětu.

3. Vaše podnikání úzce souvisí s logistikou, byla to pro Vás na začátku velká výzva?

Jakmile jsem se dostali do bodu, kdy bychom měli zasílat naše zboží přes dopravce, začala jsem se zajímat o možnosti spolupráce s různými přepravci. Pokud člověk nemá ještě žádnou historii, aby odhadl, kolik bude balíků měsíčně zasílat, je pro laika obtížné vyplnit vstupní registrace. Ve většině případů chtějí společnosti tuto informaci vědět. Když se nám náhle zvedla jednorázově expedice, byl to učiněný chaos. Letos jsme snad na nápor předvánočního shonu lépe připraveni.

4. Kolik balíků plánujete odeslat v příštím roce? Čekáte navýšení oproti předchozímu roku?

Jako každý výrobce a zároveň prodejce bychom samozřejmě chtěli prodeje, to znamená i počet zaslaných balíků, nejlépe násobit. Co nám přinese nadcházející rok, nevíme, ale určitě neusínáme na vavřínech a poctivě pracujeme na tom, aby počty odeslaných balíků nezůstaly na stejných, nebo nižších číslech jako za letošní rok.

Hlasovat pro Lenku můžete pod pořadovým číslem 5.

Z jednoho e-mailu se započítává jeden platný hlas. Z deseti žen budou vybrané 3 TOP eŽENY roku 2020 s nejvyšším počtem hlasů.

Slavnostní vyhlášení proběhne v rámci Dne podnikatelů ČR, termín bude upřesněn.

51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page