top of page
Vyhledat

Alternativní řešení pro náhradu plastových obalů

Současnost se dá charakterizovat jako doba plastová. Všude kam se podíváme, tam na nás číhá nějaký plast. A je třeba si přiznat, že jejich plnohodnotné nahrazení, především jako obalů různých produktů a potravin, bude velmi náročné. Možná až nemožné. Přesto existují alternativní řešení, jak spotřebu plastů omezit a využít místo ní jiné materiály.


Výhody plastových obalů

Plastové obaly používáme z poměrně racionálních důvodů. Dokáží pojmout dostatek obsahu, výrobek ochrání před poškozením, před škůdci i dalšími neblahými vlivy. Navíc mohou mít mnoho podob i tvarů a lišit se materiálovým složením.


Vedle těchto praktických vlastností nabízejí taky plochu, která slouží k předávání potřebných informací spotřebitelům. Jejich výroba je navíc masově rozšířená a jsou dobře dostupné, není tedy divu, že jsou plastové obaly tak oblíbené.


Nejpoužívanější plast

Schválně. Uhádnete, který to je? Ano, PET (polyethylenteraftalát), ze kterého se vyrábějí třeba plastové lahve.


Často využívaný je také plast s označením HDPE (vysokohustotní polyethylen). S tím se setkáváme například u kelímků na jogurty nebo v podobě obalů na čisticí prostředky pro domácnost.


Stejně tak jsou i praktické „mikrotenové“ sáčky vyráběny z tohoto plastu. Mikroten je chráněné obchodní označení, které ovšem jako označení tohoto typu obalů zlidovělo.

Proč plasty přesto omezit?


Základní výhody plastů jsme si popsali a rozhodně jich není málo. Přesto bychom však měli přistoupit k jejich razantnímu omezení. Proč?


Důležitým argumentem je nemalá spotřeba ropy, která se na výrobu plastových výrobků a obalů používá. Každoročně se tak spotřebuje téměř 8 % její celosvětové produkce.


Dalším důvodem jsou mikroplasty, které dýcháme i pijeme. Nemají totiž příliš dobrý efekt na naše zdraví.


Čím se dají plastové obaly nahradit?

U našich každodenních nákupů jsou náhrady plastových obalů snadno dostupné. Ať už jde o látkovou tašku místo plastové, nebo o takzvaný přírodní sáček vyrobený z kompostovatelného materiálu. Ten lze navíc použít mnohokrát.


Mimochodem, sáček na ovoce a zeleninu si můžeme jednoduše vyrobit i doma. Jako vhodný materiál poslouží záclony nebo staré silonky.


Ve světě šli ve vývoji alternativních obalů ještě dál. Například v Asii ty plastové nahrazují banánovými listy. A žhavou novinku představila dvojice amerických vědců Eben Bayer a Gavin McIntyre, kteří zjistili, že vhodnou náhradou plastů mohou být dokonce houby!


Chcete o náhradách plastových výrobků a obalů, ale i třídění odpadů vědět víc? Podívejte se na Samosebou.cz!

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page