Tento web využívá cookies. Jeho používáním s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

O ženách, které dělají to, co milují
Jak se konečně naučit poznat kvalitní víno?
vložila 30.6.2021
309 Your IP address (2a00:1ed0:17::9337) is not a member of allowed address range. Please, visit https://stream.exchange.cz, logon to your account and add this IP address to the list of allowed servers.

Jak se konečně naučit poznat kvalitní víno?

Hodně z nás přistupuje k vínu stylem „chutná mi“ a „nechutná mi“. Podle toho, jestli nám víno chutná, nějak dokážeme zhodnotit, jestli je víno dobré nebo ne. Co kdybych vám ale řekla, že se dá celkem snadno naučit poznat opravdu kvalitní vína? A ne, řídit se podle cenovky rozhodně není jedno z pravidel  

Existují 4 základní atributy, které najdete ve všech kvalitních, vysoce ceněných vínech. Podle nich zvládne objektivně zhodnotit kvalitu vína každý. Tak jdeme na to!

 

Test času

Dříve, než se podíváme na slibované čtyři atributy, povím vám něco o tzv. testu času. Provádí se následovně:

Do skleničky nalijete cca 0,5 dcl vína, přivoníte a ochutnáte. Následně necháte 15-20 minut stát. Víno se díky kontaktu se vzduchem otevře a zteplá. Následně znovu přivoníte a ochutnáte.

Pokud má víno nižší kvalitu, bude nyní jeho aroma i chuť horší. Víno tzv. „na příjemné domácí popíjení“ chutná i voní nyní stejně jako na začátku. U tzv. „velkého vína“ se vám stane, že po uplynutí oněch 15-20 minut bude jeho chuť i vůně ještě lepší, než byly na začátku.

Zde je o tom podrobnější článek, pokud by vás test času více zajímal.

 

Čtyři atributy kvalitního vína

A nyní se tedy pojďme podívat na zmíněné atributy pro hodnocení kvality vína.

1. Komplexita a harmonie vůně

Zkoumat aroma kvalitního vína vás prostě bude bavit. Rozhodně v něm nenajdete jednu nebo dvě konkrétní vůně. Ale hned několik vrstev vůně. Ucítíte ovoce – čerstvé, marmeládové a kandované. Ucítíte také vanilku, dřevo, čokoládu. A následně ucítíte minerální nebo kořenité vůně. Těmto komplexním vůním ve víně se říká buket (více o buketu tady).

 2. Vývoj vůně v čase

Čím déle je kvalitní víno ve skleničce, tím lepší má vůni. Takováto vína si prostě musíte vychutnávat. Naopak je-li méně kvalitní víno delší dobu ve skleničce, jeho vůně může být dokonce až nepříjemná. Tato vína jsou určena k rychlému vypití.

 3. Komplexita a harmonie chuti

Stejně jako vůně, i chuť je u kvalitního vína harmonická. Nepálí vás alkohol, nebrní jazyk ani neštípe vysoká kyselinka. Stejně tak ale víno nemá tenké tělo, tzn. nemáte pocit, jako byste pili vodu. A stejně jako u vůně, i chuť je komplexní a vy zažíváte víceúrovňový chuťový zážitek.

4. Dlouhá dochuť

Dochuť vína jde ruku v ruce s jeho kvalitou. Takže čím delší chuť, tím lepší víno. Pokud dochuť trvá méně než 5 vteřin, víno je krátké a určené k rychlé konzumaci nebo pro pití k jídlu. Trvá-li dochuť 10-30 vteřin, jedná se o stření dochuť a víno už je slušné. Přesáhne-li dochuť 30-60 vteřin, patří víno mezi vína medailová. Samozřejmě je podstatné, aby dochuť byla příjemná a vy měli na patře pozitivní požitek z vína.

 

 

Tak co, kolik z vás si dnes večer otevře lahve vína, a vyzkouší si to? 

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také