O ženách, které dělají to, co milují
Vystudovala ekonomii. Dnes Olga peče koláče, které chutnají jako nebe
vložila 15.9.2015
17.1.2018
Kurzovní lístek - Exchange s.r.o.
EUR 25,400 25,650
USD 20,800 21,100
Chci
vyměnit
EUR

Vystudovala ekonomii. Dnes Olga peče koláče, které chutnají jako nebe

Olga je drobná a sympatická slečna, která působí poněkud stydlivým dojmem. Když se ale dozvíte, že se rozhodla rozjet podnikání v tvrdé branži gastronomie, kde jsou potřeba tisíce různých povolení, tenhle pocit vás přejde. A když jeden z jejích koláčů ochutnáte, tak hned víte, že udělala dobře.

„Pocházím z rodiny, kde je zvykem v sobotu dopoledne krom vaření hlavního chodu také upéct něco sladkého k odpolední „kávičce“. Míchání těsta, šlehání vaječných bílků či žmoulání drobenky jsem měla vždycky radši než vaření. Přivedla mě k tomu maminka,“ popisuje Olga Vančurová počátky své vášně pro pečení. „Někdy si sama říkám, zda to není ode mě drzé, podnikat v něčem takovém, když existuje již řada lidí, kteří se pečení na profesionální úrovni věnují. Na druhou stranu, proč by nemělo být na trhu místo právě pro mě,“ říká Olga.

„Být zaměstnancem a být podnikatelem má své výhody i nevýhody a je jen na každém z nás, pro kterou cestu se rozhodne. Mým stimulem k podnikání byla touha dělat si věci po svém a organizovat si svůj čas a práci podle svých potřeb. Sama u sebe jsem zjistila, že mi nevadí chystat těsto na cupcakes v deset hodin večer nebo i přes únavu připravovat již šesté těsto na koláč v průběhu dvou hodin. Je to zkrátka činnost, která mě baví a energii mi naopak dodává,“ říká ke svému rozhodnutí Olga.

Co si můžete od Olgy objednat? Nabídku tvoří především koláče z křehkého těsta s různou náplní, páje a tartaletky. Do sortimentu zařadila také bábovky a sladké chlebíčky, slané koláče, tzv. quiche a cupcakes a muffiny. „Nejsem vyznavačem přeslazených dortů/cupcakes s máslovými krémy. Nabízím jen to, na čem si sama pochutnám. Od toho se odvíjejí také použité suroviny – používám pravé máslo, marmelády vyrobené skutečně z ovoce, odlehčené krémy z mascarpone či tvarohu. Zakládám si na tom, aby mé koláče byly chuťově výrazné a z poctivých surovin,“ popisuje svou tvorbu Olga.

„Se vším mi ohromně pomáhá můj partner, za což mu patří mé velké díky. Do jeho rukou jsem bez obav svěřila tvorbu webových stránek. Je mým rádcem a člověkem, který mi říká, ať se nebojím překročit hranice a dělat to, co mě baví. Za velkou psychickou podporu děkuji také svým rodičům, sestře a babičce. Právě mí nejbližší jsou také prvními ochutnávači mých výrobků a nezdráhají se mi k nim sdělit svůj komentář,“ říká Olga a dodává: „Mým hlavním komunikačním kanálem jsou webové stránky a profil na Facebooku. Do budoucna chystám také letáky pro oslovení lokálních zákazníků. Skvělým sluhou je v tomto případě také pochvala od spokojených zákazníků a jejich doporučení dalším.“

Jediné, na co si nadšená Olga zatím stěžuje, jsou přísné normy potravinářské výroby. Jak ale sama říká, nepřišlo zatím nic tak zásadního, aby se nechala odradit. „Musím říct, že žádný problém nebyl zatím tak velký, aby se nedal vyřešit,“ říká mladá žena, pro kterou je nejdůležitější spokojený zákazník. „Když si ode mě začali návštěvníci Restaurant Day kupovat mé koláče ještě před tím, než jsem je stihla z papírových krabic přemístit na tácy a etažéry, parádně se mi v tu chvíli rozbušilo srdce,“ vypráví.

Největším snem Olgy je to, aby ji podnikání za pár let uživilo naplno tak, aby mohla vést spokojený život. „Chci dělat práci, která mě baví, maximálně mě uspokojuje a poskytuje mi dostatečné finanční zázemí.  To, spolu se spokojenou a zdravou rodinou, tvoří mou představu o šťastném životě.  Není na tom nic tajného, ani objevného. I přesto to je můj sen už od malička,“ objasňuje mladá podnikatelka.

Co by poradila všem těm, kteří se rozhodují, zda se do podnikání pustit? „Líbí se mi výrok české podnikatelky Margarety Křížové:V rozhodnutí postavit se na vlastní nohy nejčastěji brání ženám, ale i mužům strach z neúspěchu, který ale neúspěchem není. Jdete to přece zkusit. A když se to náhodou nepovede, není to selhání, ale naopak hodno obdivu, že jste se vůbec odvážila,“ uzavírá.

Nahlásit obsah

Co je s obsahem v nepořádku?

Sdílet obsah

Vyberte ze svých kontaktů

Čtěte také